Polen vraagt om wapentuig uit DDR

WARSCHAU, 5 okt. Polen heeft belangstelling voor delen van de uitrusting van het vroegere Oostduitse leger. Het Poolse ministerie van buitenlandse zaken heeft Bonn gevraagd om gratis vliegtuigen, tanks, helikopters en raketten uit de arsenalen van de voormalige DDR te mogen overnemen.

In een nota aan de Duitse autoriteiten wordt gesteld dat de overgave van militair materiaal aan Polen 'een belangrijke factor' kan zijn bij de versteviging van vertrouwen, veiligheid en samenwerking tussen Polen en Duitsland en bovendien de opbouw van een 'Duits-Poolse belangengemeenschap' kan dienen.

Polen heeft vooral belangstelling voor moderne tanks van het type T-72, voor MiG-29-gevechtsvliegtuigen, voor gevechtshelikopters, gronddoelraketten en oorlogsschepen. Een groot deel van die uit de Sovjet-Unie stammende uitrusting is voor het Duitse leger niet interessant en is voor de schroothoop of voor de verkoop bestemd. Het Poolse leger is na het Sovjet-leger het grootste in Oost-Europa; de uitrusting van de Polen is slecht en het leger is ernstig getroffen door bezuinigingsmaatregelen. (DPA)