Nieuwe naam voor socialisten Italie

ROME, 5 okt. Een paar dagen voordat de Italiaanse communistische partij PCI haar nieuwe naam zou bekendmaken, heeft de socialistische leider Bettino Craxi vriend en vijand verrast met de mededeling dat ook zijn partij anders zal gaan heten: niet meer 'Socialistische partij-PSI', maar 'Socialistische eenheid-PSI'.

Het besluit past in het voortdurende steekspel tussen de PSI, de tweede partij in de coalitie, en de PCI, die met een naamsverandering en heroprichting van de partij probeert uitzicht te krijgen op regeringsdeelname.

De communisten zijn al bijna een jaar aan het praten over een andere naam. Partijleider Achille Ochetto zou komende woensdag de nieuwe naam bekendmaken. Er is op gespeculeerd dat daarin ook het woord 'eenheid' zou zitten, omdat Ochetto had gezegd dat de nieuwe partij alle linkse groepen zou moeten verenigen.

Craxi heeft Ochetto nu niet alleen met de naam wind uit de zeilen willen nemen, maar zichzelf ook willen etaleren als iemand die op korte termijn besluiten kan nemen waar anderen maanden voor nodig hebben.