Meisjes plegen zelfmoord om plannen Indiase regering

NEW DELHI, 5 okt. Drie Indiase meisjes hebben de afgelopen dagen op verschillende plaatsen in het land zelfmoord gepleegd uit protest tegen de plannen van de Indiase regering om meer banen te reserveren voor de lagere kasten van het land.

Het 15-jarige meisje Narindar Kaur uit de plaats Gurdaspur in de provincie Punjab hing zichzelf woensdag op, zo meldde het Indiase persbureau UNI gisteren. In een afscheidsbriefje verklaarde ze dat ze haar ogen beschikbaar stelde aan premier V. P. Singh 'opdat hij zelf beter kan zien wat voor ellende (zijn plan) binnen de studentengemeenschap aanricht'.

In de stad Shahbad in de provincie Haryana overleed gisteren een 18-jarige studente, nadat ze zichzelf met kerosine in brand had gestoken. Een 16-jarig schoolmeisje in de naburige stad Faridabad stierf bovendien aan de gevolgen van een poging om zichzelf op te hangen.

In totaal hebben de afgelopen zes weken al zeker twintig studenten en scholieren zelfmoord gepleegd uit protest tegen de plannen van de regering. Volgens het plan van Singh zullen behalve de 22,5 procent van de banen bij de federale overheid die al waren gereserveerd voor de allerlaagste kasten nog eens 27 procent worden vrijgehouden voor andere lage kasten. Veel jongeren uit de hogere kasten zien hierdoor de toch al geringe kans om een baan bij de federale overheid te krijgen nog verder slinken. (Reuter, AP)