Mazowiecki kandidaat voor presidentschap van Polen

WARSCHAU, 5 okt. De Poolse premier Mazowiecki heeft zich kandidaat gesteld voor het presidentschap. Hij zei gisteravond voor de televisie dat 'Polen op de ingeslagen weg' moet doorgaan. 'Wie van deze weg afwijkt brengt het land in gevaar', aldus de premier. De verkiezingen worden gehouden op 25 november.

In de strijd om het presidentschap neemt Mazowiecki het op tegen vakbondsleider Lech Walesa. Mazowiecki heeft maanden onder zware druk van zijn politieke medestanders gestaan om Walesa van het presidentschap af te houden. Hij wachtte met de aankondiging van zijn kandidatuur tot het laatste moment. 'Het was een zeer moeilijke beslissing', zei hij gisteravond. Hij liet weten dat hij zijn functie zal neerleggen als Walesa tot president wordt gekozen.

De strijd tussen Mazowiecki en Walesa bezegelt de splitsing binnen Solidariteit. Mazowiecki wordt gesteund door de Burgerbeweging voor Democratische Actie (ROAD), een pas opgerichte groepering die wordt geleid door ex-adviseurs van Walesa. Mazowiecki is zelf ook een voormalig adviseur van Walesa. Hij werd vorig jaar augustus op aandringen van de vakbondsleider premier en begon met ingrijpende economische hervormingen, die evenwel volgens Walesa 'te langzaam' verlopen. De kandidatuur van Walesa wordt gesteund door het hoofdbestuur van Solidariteit en door de Centrum Alliantie, een onlangs opgerichte partij van parlementsleden die nu als adviseurs van de vakbondsleider optreden.

Volgens de laatste opiniepeiling over het presidentschap, in augustus gehouden, vindt 44,2 procent van de Polen Mazowiecki een betere kandidaat dan Walesa; 18,2 procent van de ondervraagden sprak zich voor Walesa uit. Mazowiecki heeft het hele jaar in de populariteitscijfers voor gelegen op Walesa, al loopt die de laatste maanden wat in op de premier.