Italie stelt wijziging in samenstelling van V-raad aan deorde

ROME, 5 okt. Italie heeft gisteren aangedrongen op een wijziging in de samenstelling van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. De Italiaanse minister van buitenlandse zaken, Gianni de Michelis, pleitte er voor een commissie van het Italiaanse parlement voor om permanente zetels toe te wijzen aan Japan en de Europese Gemeenschap. Hij liet doorschemeren dat Frankrijk en Groot-Brittannie in dat geval hun permanente zetels zouden moeten opgeven. De Michelis zei dat Italie, dat op het ogenblik het voorzitterschap van de EG bekleedt, de kwestie in december aan de orde zou stellen bij de Gemeenschap. Vorige maand had de Italiaanse premier Giulio Andreotti al soortgelijke opmerkingen gemaakt. Een Franse onderminister van buitenlandse zaken zei gisteren dat de suggesties van Italie 'bijzonder ongelegen' kwamen. (Reuter)