Irak deelt in Duitse vreugde: gijzelaars vrij

BAGDAD/ NICOSIA, 5 okt. De Iraakse president Saddam Hussein heeft de vrijlating gelast van vier Duitse staatsburgers die als gijzelaar in Irak werden vastgehouden. De vier hebben inmiddels het land verlaten. De vrijlating is bedoeld als 'gebaar om te tonen dat het Iraakse volk de vreugde van het Duitse volk over de hereniging deelt', aldus de Iraakse parlementsvoorzitter Saadi Mahdi Saleh. Eerder al had Bagdad de Duitse eenwording vergeleken met Iraks 'hereniging' met Koeweit.

In Irak en bezet Koeweit worden nog meer dan 450 Duitse mannen vastgehouden, onder wie ongeveer 20 uit het vroegere Oost-Duitsland. Van hen zijn er 76 overgebracht naar strategische plaatsen om daar als 'menselijk schild' te dienen.

Behalve Westerlingen worden in Irak ook veel Aziatische en Egyptische gastarbeiders vastgehouden. Zij worden gedwongen hun werkzaamheden voort te zetten. Volgens VN-functionarissen zijn sinds de Iraakse invasie van Koeweit, op 2 augustus, 900.000 buitenlanders uit Irak en Koeweit gevlucht. Er zijn er echter ook nog honderdduizenden achtergebleven, deels vrijwillig, deels onvrijwillig.

Van hen werken ongeveer 2.000 Bengalen als 'dwangarbeider' in Iraakse militaire kampen, aldus een zegsman van het Bengaalse ministerie van buitenlandse zaken eerder deze week. Een woordvoerder van het Sovjet-ministerie van buitenlandse zaken sprak dinsdag van de 'traagheid' waarmee Bagdad uitreisvisa verschaft aan 'verscheidene groepen specialisten'. Er werken nog duizenden Sovjet-burgers in de Iraakse olie-industrie. Een buitenlandse zegsman in Bagdad wees er gisteren op dat Irak 'nu afhankelijk is van deze olie-mensen'. 'Als zij gaan, komt er niemand anders om het werk in die olievelden te leiden.'

De Iraakse toespraak tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties is gisteren voor de derde maal uitgesteld, ditmaal wegens een ernstige bloedneus van de Iraakse ambassadeur. Verwacht wordt dat de ambassadeur zijn toespraak vanavond zal houden. (Reuter, AP)