In het Nieuws niet verfrissend

Naast het programma Achter het Nieuws kent de VARA nu ook het programma Inhet Nieuws dat wordt gepresenteerd door Paul Witteman en Astrid Joosten. Eenprogramma zonder al te veel opsmuk met achtergronden van nieuws enactualiteiten op een ontspannen manier gepresenteerd.

De eerste aflevering afgelopen dinsdag maakte echter niet geheel duidelijk waarom dit, als licht-informatief bedoelde, praatprogramma door twee zogenoemde televisie-persoonlijkheden moet worden gepresenteerd.

Het toont aardig, daar niet van. Maar inhoudelijk voegde Astrid Joosten niets toe aan wat van Paul Witteman als ervaren televisiejournalist in zijn eentje verwacht mag worden.

Astrid Joosten die het vorige seizoen deel uitmaakte van het duo Jongbloed en Joosten bij de TROS en daar haar partner overheerste, ging nu zelfs een beetje ten onder. 'Je bent weer thuis', zei Marcel van Dam tegen Joosten toen zij na haar uitstapje bij de TROS weer bij de VARA aanklopte. Vooralsnog is het gezien haar inbreng de vraag of zij het zelf toch niet meer als een logeerpartij opvat.

Dat het programma geen verpletterende indruk maakte, ligt waarschijnlijk aan de gekozen formule die op geen enkele manier 'nieuw', 'verfrissend', of 'verrassend' genoemd kan worden. Twee interviewers die vanuit dezelfde achtergrond een of meer gasten afwisselend enkele vragen stellen. Is er nu echt niets te verzinnen dat meer spannend op de kijker overkomt? Zou het niet veel aardiger zijn als de twee interviewers het onderling ook eens oneens zijn en zich niet beperken tot het afwisselend voorlezen van enkele vragen? Pretentieus is het programma zeker en zo is het ook bedoeld. Maar gezichtsbepalend voor de VARA is het (nog) niet.

    • Henk Kool