IISS: Irak kan niet aan offensieve actie denken

LONDEN, 5 okt. Irak 'kan geen offensieve militaire operaties overwegen' wegens het luchtoverwicht van de multinationale strijdmacht die de tegenstander is in een gewapend conflict in het Golfgebied.

Dat heeft de directeur van het Internationaal Instituut voor Strategische Studies (IISS), Francois Heisbourg, gisteren Londen gezegd bij de presentatie van Military Balance, het jaarlijkse overzicht van de strijdkrachten in de wereld.

Een conventionele oorlog kan Irak maximaal enkele weken overleven, stelt het IISS. De invloed van de sancties tegen Irak (reserve-onderdelen) betekent ook al dat 'het conflict niet erg lang zou duren'.

De Iraakse autoriteiten hebben na de invasie van Koeweit op 2 augustus reservisten opgeroepen om de 15 divisies te herstellen die na het staakt-het-vuren in de Golfoorlog, in augustus 1988, werden ontmanteld. Pogingen nog 11 divisies te vormen zijn volgens het IISS echter mislukt, 'wat niet verrassend is aangezien al een miljoen mannen onder de wapenen zijn en de mannelijke bevolking van 18-22 jaar niet meer dan 904.000 zielen telt'. Heisbourg wees erop dat het Iraakse leger zware verliezen heeft geleden in de acht jaar durende oorlog tegen Iran, en dat de demografische basis smal is.

De reguliere strijdkrachten, 955.000 man sterk, varieren volgens het IISS in kwaliteit van de zes formidabele divisies van de Republikeinse Garde, goed betaald en politiek gemotiveerd, tot slecht gewapende en geoefende recruten. Behalve de Republikeinse Garde omvat het leger zeven pantser- en 40 infanteriedivisies.

Ten aanzien van Iraks nucleaire vermogen zei Heisbourg dat Irak in vredestijd, 'met een redelijke toegang tot buitenlandse markten', een aantal jaren af zou zijn van een kernbom. (AP, AFP)