Honger dreigt in Soedan, Ethiopie

LONDEN, 5 okt. Tien miljoen mensen in Soedan en Ethiopie worden met een hongersnood bedreigd als gevolg van droogte, mislukte oogsten en burgeroorlog. Als er geen hulp komt zullen honderdduizenden van hen sterven, net zoals bij de hongersnood van '84/'85, toen een miljoen mensen om het leven kwamen.

Dat heeft het Britse kinderfonds Save the Children gisteren gemeld op een persconferentie in Londen aan het begin van een campagne om 2 miljoen pond bijeen te krijgen voor hulp aan het gebied. De hulporganisatie onderstreepte echter dat alleen Westerse regeringen en de Verenigde Naties de middelen hebben om op deze schaal hulp te leveren.

Volgens Save the Children, dat afgaat op berichten van zijn deskundigen ter plaatse, gaat het met name om het noorden van Ethiopie en het noorden van Soedan. Maar er zijn ook berichten over een zeer slechte voedselsituatie in het westen van Soedan, ook als gevolg van droogte en oorlog.

Diplomaten en hulpfunctionarissen in de Soedanese hoofdstad Khartoum meldden eerder deze week dat de regering weigert de toestand onder ogen te zien en dat de internationale gemeenschap daarom geen adequate hulp kan leveren. Een diplomaat zei dat de hongersnood erger wordt dan die van '84/'85 en dat 'de omstandigheden om die het hoofd te bieden honderd maal zo erg zijn'.

Amerikaanse regeringsfunctionarissen hebben de Soedanese regering ervan beschuldigd voedselleveranties aan gebied in handen van zuidelijke opstandelingen te bombarderen. Om die reden toonden zij zich razend over een gelijktijdig Soedanees verzoek aan Washington om 150 miljoen dollar aan voedselhulp. (AP, Reuter, AFP)