Hevige strijd in Rwandese hoofdstad na invasie rebellen

KIGALI/BRUSSEL/PARIJS, 5 okt. De afgelopen nacht hebben zich in de Rwandese hoofdstada Kigali hevige gevechten voorgedaan tussen het Rwandese regeringsleger en opstandige leden van de Tutsi-stam, die zondag vanuit Oeganda het land binnenvielen. In de loop van de ochtend is de rust in de stad weergekeerd.

Frankrijk heeft besloten een tweede detachement parachutisten van het vreemdelingenlegioen naar Rwanda te sturen. De 150 militairen worden in de loop van vanmiddag in Kigali verwacht. Volgens een onbevestigd bericht hebben 150 Franse paratroepers die gisteravond al in Kigali aankwamen, vanmorgen de controle over het vliegveld overgenomen. De luchtvaartmaatschappijen Air France en Kenya Airways hebben hun vluchten op Kigali geannuleerd.

Oeganda heeft vijf Belgische militaire vliegtuigen op weg naar Rwanda verboden een tussenlanding te maken op Oegandees grondgebied. De Belgische en Franse regering besloten gisteren troepen naar Rwanda te sturen, om hun daar woonachtige burgers te beschermen. Het aantal Belgische militairen dat naar Rwanda gaat, is tot nu toe geheim gehouden. Zowel Belgie als Frankrijk onderstreepte dat de troepen zich niet zullen mengen in de gevechten tussen de Tutsi-rebellen en het regeringsleger.

Een woordvoerder van het Franse ministerie van buitenlandse zaken heeft geruchten ontkend, dat de 700 Franse burgers uit Rwanda geevacueerd zouden worden. Wel zijn de nodige voorzorgsmaatregelen genomen om te zorgen dat Fransen die dat willen, het land kunnen verlaten, aldus de woordvoerder.

De Rwandese autoriteiten hebben een 24 uur durend straatverbod ingesteld voor de inwoners van Kigali. De rebellen van het Rwandees Patriottisch Front (RPF) zijn moeilijk herkenbaar, omdat zij in burger gekleed gaan. (AFP, Reuter, UPI)