Europa geschokt

ROTTERDAM, 5 okt. De belangrijkste beurzen in Europa reageerden vanmorgen geschokt op de verwerping van een begrotingscompromis in de Verenigde Staten: de aandelenkoersen tuimelden gemiddeld twee procent.

Handelaren vrezen voor een opwaartse druk op de rente en een forse koersdaling op Wall Street vanavond. Rentenieren is een alternatief voor het beleggen in aandelen die doorgaans negatief reageren op een rentestijging.

In Frankfurt daalde de DAX-index vanmorgen met 2,5 procent naar 1.387,98. De FT-100 index van honderd toonaangevenden aandelen in Londen stond rond het middaguur met 2038,6 anderhalf procent lager dan gisteren terwijl de stemmingsindex in Amsterdam 1,9 procent daalde naar 92,9.

De dollar profiteerde van de opwaarste druk op de dollarrente. Gisteren zakte de munt nog tot 1,531 D-mark, een dieptepunt sinds de introductie van de D-mark na de Tweede Wereldoorlog. Vanmorgen kroop de Amerikaanse greenback weer overeind naar 1,537 D-mark.

De Amerikaanse minister van financien, Nicholas Brady, heeft gewaarschuwd voor een hogere rente bij het niet bereiken van een begrotingsakkoord. Alan Greenspan, voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, suggereerde woensdag dat na een begrotingsakkoord de rente 'waarschijnlijk' omlaag kan hoewel een renteverlaging de tot boven de vijf procent gestegen inflatie mogelijk aanwakkert.

Een hogere rente dempt de groei in de VS waar de economische expansie op jaarbasis terugliep van 1,7 procent in het eerste kwartaal naar 0,4 procent in het tweede kwartaal en mogelijk het derde kwartaal al negatief is. Als de groei twee kwartalen achtereen negatief is, spreken economen van een recessie.