'Eis moet van tafel anders gaat niemand naar de Spelen' ; Felle kritiek op badminton-limiet

NIEUWEGEIN, 5 okt. 'Barcelona 1992' is nog bijna twee jaar weg, maar de eerste aanvallen op het Nederlands Olympisch Comite zijn er al. De onlangs geformuleerde voorwaarde van het NOC dat kandidaat-deelnemers een redelijk uitzicht moeten hebben op een plaats bij de beste acht is bijzonder slecht gevallen bij de nationale badmintonselectie. 'Als deze eis niet van tafel gaat, is de kans groot dat er geen enkele speler naar Barcelona kan. Dat zou een hele slechte zaak zijn voor het badminton in ons land', meent bondscoach Martijn van Dooremalen.

In Barcelona komt badminton voor het eerst op het Olympische programma voor. Dit is gebeurd onder druk van de Aziatische sportfederatie. Net als bij tafeltennis kunnen de Aziaten in deze sporttak een groot aantal medailles in de wacht slepen. Bij de tafeltennissers zijn het de Zweden, die af en toe de suprematie van Azie bedreigen, in de badmintonsport is die rol voorbehouden aan de Denen.

De Nederlandse top speelt in het internationale badminton een aanzienlijke rol. Met speelsters als Eline Coene, Astrid van der Knaap, Monique Hoogland en Erica van den Heuvel wordt zelfs in Azie serieus rekening gehouden. En bij de mannen staan Pierre Pelupessy en Chris Bruil in de middenmoot van de wereldranglijst. Toen een paar jaar geleden bekend werd dat badminton de Olympische status zou krijgen, ontstond er een groei in deze voorheen zo bescheiden sport. In Azie stegen de prijzengelden enorm en in bijvoorbeeld de Sovjet-Unie werden de inspanningen dermate verhoogd, dat het land in korte tijd op ongeveer gelijke hoogte is gekomen met Nederland.

Dagtaak

De positie van de Europese topper Denemarken wordt bij de mannen nog niet echt bedreigd, bij de vrouwen is er niet langer sprake van krachtsverschillen. Het Europese kampioenschap ging de laatste twee keer nog wel naar Denemarken (Kirsten Larsen en Pernille Nedergaard), maar het had net zo goed naar Eline Coene of Elena Rybkina (Sovjet-Unie) kunnen gaan. 'De Olympische Spelen hebben heel wat teweeg gebracht', stelt Van Dooremalen. 'Werd er vroeger nog marginaal getraind, de laatste tijd is het voor veel spelers een dagtaak geworden. Ook in Nederland. Het niveau schiet omhoog. Alleen al om bij te blijven, moet je steeds beter worden.'

Uit uitlatingen van NOC'ers had de badmintonbond (NBB) aanvankelijk begrepen dat er mildere kwalificatie-eisen kwamen dan van vroegere NOC-besturen kon worden verwacht. Maar de pas officieel gepubliceerde limiet is daarmee zeer in tegenspraak. Waar bijvoorbeeld bij tennis of tafeltennis een redelijke kans op het behalen van de beste vijftien' als uitgangspunt wordt geformuleerd, geldt voor badminton de beste acht.

Uit mededelingen van NOC'er Hans Bertels heeft de NBB begrepen dat over de eis nog te onderhandelen is. Chef d'equipe Jan Wiggers: 'Wij gaan er van uit dat de limiet bij het komende gesprek met het NOC van tafel gaat. Wij willen dat men de kwalificatie-eisen van de Internationale Badminton Federatie (IBF) respecteert. Dan weet iedereen ten minste precies waar hij of zij aan toe is en kan er geen gedonder meer over komen.'

Het probleem is evenwel, dat IBF daarvoor een net ingevoerde computer-wereldranglijst zal hanteren, waarover de nodige onvrede heerst. Eline Coene bijvoorbeeld staat daarop slechts achttiende, terwijl ze bij de wereldkampioenschappen de kwartfinales haalde en bij datzelfde evenement titelverdedigster Han Aiping uit China onttroonde. Bovendien won ze niet lang daarna de VSB Dutch Open, een belangrijk Grand Prix-toernooi. Nationaal kampioen Pierre Pelupessy daarentegen komt er met een 25ste plaats bepaald niet slecht af. Een andere voorbeeld is de positie van Han Aiping, die al een jaar is gestopt en toch nog op de tweede positie prijkt.

Astrid van der Knaap: 'Wij hebben via het spelerscomite al een een hele lijst klachten bij de IBF gedeponeerd. Momenteel deugt er niet veel van. Op deze manier kun je de lijst ook niet hanteren voor Barcelona.' Van Dooremalen: 'De schoonheidsfouten moeten er zeker uit. Maar als dat is gebeurd heb ik er wel vertrouwen in dat de lijst voor Barcelona kan worden gebruikt.'

De positie van de NBB in het gesprek met het NOC zou overigens aanzienlijk versterkt worden als de Nederlandse badmintonners goede prestaties verzorgen bij de open Nederlandse titelstrijd, die gisteren in Nieuwegein begon. Titelverdedigster Eline Coene is 3/4 geplaatst en Astrid van der Knaap wordt een plaats in de kwartfinales toegedacht. Meer kanshebbers zijn er niet in de enkelspelen, want het aantal blessures is groot. Alleen in de dubbelspelen hebben Eline Coene en Erica van den Heuvel mogelijkheden de finale te bereiken.

    • Ted van der Meer