Een miljoen Polen werkloos

WARSCHAU, 5 okt. De werkloosheid in Polen heeft bijna de een miljoen-grens bereikt. Het aantal werklozen steeg met 106.000 en bedroeg eind september 926.382 mensen. Van de beroepsbevolking is nu 6,9 procent zonder werk.

De regering houdt er rekening mee dat het aantal werklozen aan het eind van het jaar is opgelopen tot 1,3 miljoen. Dit heeft een woordvoerder van het Poolse ministerie van arbeid gisteren meegedeeld.

Polen telde officieel maar 9.700 werklozen voordat de door Solidariteit geleide regering op 1 januari met haar versoberingsprogramma begon om de inflatie terug te brengen en de weg vrij te maken voor de markteconomie.

In januari sprak de regering nog de verwachting uit dat het aantal werklozen omhoog zou gaan tot 400.000. De inflatie is inmiddels wel onder controle gebracht. De inflatie bedroeg 1,8 procent in augustus tegenover 78 procent begin dit jaar. In Hongarije hebben vandaag meerdan 100.000 arbeiders in de mijn- en olieindustrie het werk twee uur neergelegd. Ze eisen behoud van hun arbeidsplaats. De werkonderbreking was bedoeld als waarschuwing aan de regering in Boedapest. (Reuter, DPA)