Damrak in mineur na afwijzen begroting VS

ROTTERDAM, 5 okt. De beurzen in Europa reageerden vanmorgen met flinke koersdalingen op het verwerpen van een begrotingsakkoord in de Verenigde Staten.

AMSTERDAM Het Damrak is vanmorgen in een sneltreinvaart verder naar beneden gegaan. Bij een nog steeds matige handel bleef het aanbod overheersen. De kopers blijven weg. Ook de institutionele beleggers vinden het lage koersniveau nog niet interessant genoeg en gaan uit van een nog verdere daling.

Volgens handelaren is de markt overgevoelig voor negatief nieuws dat vandaag vooral uit de Verenigde Staten kwam: het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft de begrotingsvoorstellen van Bush verworpen, waarmee ook de hoop op een rentedaling in de VS verdwijnt. De dollar gaf dan ook enig herstel te zien en de obligatiekoersen in Amsterdam vertoonden de neiging wat te dalen. Daarnaast worden er met het weekeinde voor de boeg aandelenposities gladgestreken. De stemmingsindex zakte in Amsterdam snel weg met 1,8 punt (1,9 procent) naar 92,9.

Van de internationals kreeg Akzo de grootste klap te verwerken met een daling van fl.2,90 op fl.78,40. Unilever moest fl.1,90 terug naar fl.138,30, Philips 40 cent naar fl.21 en Koninklijke Olie fl.1,10 naar fl.136,40. KLM verloor nog eens 40 cent op fl.20,80, nadat er gisteren na het rampbericht over een komend verlies al 11 procent van de koers verloren was gegaan.

Overal ging het in de ochtenduren nogal hard en verliezen van een paar gulden waren normaal. In de financiele sector moest Aegon fl.2,20 inleveren op fl.108,30 en Amev fl.3,50 op fl.44,80. Stork zakte nog eens fl.1,90 weg naar fl.42,60 en Hoogovens eenzelfde bedrag naar fl.49,50. Ahold werd fl.2,40 goedkoper op fl.124,50.

Bij de kleinere fondsen ging het zoals gewoonlijk iets rustiger, maar ook hier overheersten de verliezen bij overwegend aanbod. Union Fietsen was daarbij op een fl.1,50 lagere koers van fl.55 onverkoopbaar.

NEW YORK - Bij een matige omzet zijn deaandelenkoersen op de effectenbeurs van New York gisteren over het algemeen gestegen. Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig grootste industriele fondsen steeg met 27,47 punten tot 2516,83 punten. De omzet kwam uit op 147 miljoen aandelen tegen 135 miljoen op woensdag.

De handel begon in mineur door zorgen over de ontwikkelingen in het Midden-Oosten en bezorgdheid over het begrotingsakkoord dat wellicht niet door het Huis van Afgevaardigden zou worden overgenomen. Toen later op de dag de indruk onstond dat het akkoord toch zou kunnen worden aanvaard, gingen de koersen omhoog. Ook het feit dat de stijging van de olieprijzen van eerder op de dag niet kon standhouden, deed de beleggers besluiten tot aankopen. Wall Street was al gesloten toen bekend werd dat het Congres alsnog niet akkoord ging met het begrotingsakkoord.

TOKIO - De aandelenkoersen opde effectenbeurs van Tokio hebben zich vandaag hersteld van de verliezen op de voorgaande dag. Het Nikkei-gemiddelde van 225 aandelen steeg met 549,46 punten ofwel bijna 2,5 procent tot 22.827,65. Daarmee was de daling met 571 punten gisteren vrijwel goedgemaakt.

De stemming werd positief beinvloed door een koersstijging van de yen ten opzichte van de dollar en hogere obligatiekoersen. Aan het eind van de dag was er een lichte terugval toen bekend werd dat het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden het akkoord over vermindering van het begrotingstekort van de VS heeft verworpen. De kans op een daling van de Amerikaanse rente werd daardoor kleiner. De dollar daalde 2,18 yen en sloot op 133,72 yen per dollar.