Dagbladunie investeert 183 mln

ROTTERDAM, 5 okt. De Dagbladunie gaat een bedrag van ongeveer 183 miljoen gulden investeren in de modernisering van haar drukkerijen. Daartoe zal de Rotterdamse uitgever van onder andere NRC Handelsblad en het Algemeen Dagblad twee nieuwe offset-rotatiepersen aanschaffen en de zes nu in gebruik zijnde persen herconfigureren naar vier persen.

De investeringen zijn volgens de Dagbladunie noodzakelijk omdat een toenemende vraag ontstaat naar kleurgebruik in advertenties. Ook neemt het redactionele kleurgebruik volgens de directie van de Dagbladunie structureel toe. De zes oude persen hebben maar twaalf inktwerken. De nieuwe en de gerenoveerde persen zullen in 18 inktkleuren kunnen drukken.

Met de aanschaf van de twee nieuwe persen is een bedrag van circa 76 miljoen gulden gemoeid. De kosten van de herconfiguratie van de oude persen schat de directie van de Dagbladunie op ongeveer 64 miljoen gulden. Omdat de vervanging van de bestaande persen niet kan worden gerealiseerd in de pershal die nu aan de Waalhaven in Rotterdam in gebruik is, zoekt de Dagbladunie naar een nieuwe locatie. Gedacht wordt aan de omgeving van Zestienhoven. De kosten daarvan zijn begroot op 43 miljoen gulden.

Op de persen van de Dagbladunie worden niet alleen NRC Handelsblad en het Algemeen Dagblad gedrukt, maar ook onder meer de edities van De Dordtenaar, De Rijn en Gouwe en een aantal huis-aan-huisbladen.