Suriname wil vrede binnen twee maanden

PARAMARIBO, 4 okt De Surinaamse regering heeft 25 november genoemd als streefdatum voor het bereiken van een 'nationale verzoening'. President Shankar van Suriname heeft dit gezegd bij terugkomst uit New York waar hij de algemene vergadering van de Verenigde Naties heeft bijgewoond. 'We kunnen het volk geen mooier cadeau geven op de dag van de vijftiende viering van de staatkundige onafhankelijkheid', aldus Shankar.

Shankar zei niet te zullen ingaan op het Franse plan een vredesconferentie te beleggen in Frans-Guyana onder leiding van de secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). Aan die conferentie zouden de Surinaamse president, legerleider Bouterse en leider R. Brunswijk van het Junglecommando moeten deelnemen. Shankar noemde het Franse voorstel 'niet werkbaar' en zei dat besprekingen in Suriname tot een oplossing moeten leiden. Hij liet in het midden of de OAS aan vredesonderhandelingen zal deelnemen.

Vorige week zei minister E. Sedoc van buitenlandse zaken dat Suriname de OAS had gevraagd waarnemers te sturen naar een nieuwe onderhandelingsronde die volgens hem de laatste zou moeten zijn om overeenstemming te bereiken over een vredesregeling.

De speciale gezant H. Herrenberg van legerleider Bouters in gisteren Nederland aangekomen om te praten over vrede met adviseurs van het Junglecommando en met 'tegenstanders' van de militairen. 'Alle krachten moeten worden gebundeld om verzoening, vrede en ontwikkeling van het binnenland te bewerkstelligen', aldus Herrenberg gisteren.