Straten Koeweit leeg bij bezoek van Saddam

BAGDAD, 4 okt. De Iraakse televisie heeft gisteren beelden getoond van voor zover bekend het eerste bezoek van president Saddam Hussein aan bezet Koeweit.

Saddam ontmoette legercommandanten en maakte een rondrit door Koeweit-stad. Op de televisie waren alleen totaal verlaten straten te zien; geen enkele burger of auto was zichtbaar.

Saddam inspecteerde ook enkele stellingen van het Iraakse leger langs de Koeweitse kust, waar hij militairen vroeg naar hun levensomstandigheden en hen aanspoorde 'de instructies te respecteren' van hun meerderen. Tegen een soldaat die hem verzekerde dat de vijand 'er niet door komt' zei de Iraakse president te hopen dat hij 'hier niet zal komen'. Soldaten die een loopgraaf groeven, kregen te horen: 'God zegene u, blijf aan het werk'.

Volgens het officiele Iraakse presbureau INA zag Koeweit, dat als Iraks 19de provicie is ingelijfd, 'er bloeiend uit na zijn terugkeer naar het moederland'. Op de televisie was daarvan echter niets te zien, en volgens berichten van vluchtelingen wordt het land systematisch geplunderd en verwoest.

Op een Amerikaanse televisiezender werd gisteren net een uit Koeweit gesmokkelde boodschap voorgelezen volgens welke 'je overal in de stad rook ziet'. 'Er is geen winkelcentrum Elke winkel is leeggestolen en beschadigd.' 'Elke dag horen we dat zoveel mensen zijn gedood neergeschoten voor de ogen van hun ouders voor de deur van hun woningen. We kennen de meesten van de mensen die zijn neergeschoten, en we kennen hun verwanten.' De mensenrechtenorganisatie Amnesty International schilderde eerder op de dag al een schrikbeeld van het leven in het geannexeerde emiraat.

Italie maakte vandaag bekend dat zijn belegerde ambassade in Koeweit door zijn voorraad voedsel en water heen is en dat de twee er nog achtergebleven diplomaten eruit moeten. De diplomaten proberen vandaag nog onderdak te vinden in een andere Europese ambassade, maar als dat niet lukt vertrekken ze uit Koeweit. Volgens de Italiaanse minister van buitenlandse zaken, De Michelis, hebben de Iraakse militairen hun omsingeling van de ongeveer 15 ambassades die nog open zijn de laatste dagen versterkt.

Vijf Europeanen drie Britten en twee Fransen zijn per reddingsboot vanuit de Iraakse havenstad Basra naar Saoedi-Arabie gevlucht. De vijf deden 25 uur over hun reis. (Reuter, AFP, AP)