Serviers in Kroatie dreigen met escalatie

BELGRADO, 4 okt. Leiders van de Servische minderheid in Kroatie hebben gedreigd een beroep te doen op de volksgenoten buiten de deelrepubliek als de Kroatische regering niet instemt met hun autonomie. Gisteren liepen twee Kroatische politiemannen schotwonden op toen ze bij Knin werden beschoten door Servische burgerwachten.

De Servische minderheid in Kroatie heeft zich de afgelopen weken en maanden op grote schaal van wapens en munitie voorzien. In Knin, het belangrijkste centrum van de minderheid, waarschuwde gisteren Milan Babic, de voorzitter van de Servische Nationale Raad, dat ze die wapens zullen gebruiken als 'Kroatie onze burgerrechten niet kan garanderen'. In dat geval, aldus Babic, 'zullen we een beroep doen op alle Serviers van Joegoslavie om die garanties te krijgen'.

Volgens Babic zijn vrijwel alle 45.000 Serviers in Knin en omgeving voorzien van vuurwapens. Hij sprak tegen dat er burgerwachten zijn gevormd. Die ontkenning is in tegenspraak met een incident, gisteren, niet ver van Knin. Daar stuitten twee Kroatische politiemannen op een controlepost van een Servische burgerwacht. Toen ze weigerden hun wapens in te leveren werden ze beschoten. Beiden werden getroffen.

In Knin ontplofte gisteren een bom bij een kiosk van het Kroatische blad Vjesnik. Daarbij werd niemand gewond. Volgens Babic zullen de wegversperringen en controleposten rond Knin worden afgebroken als de Kroaten het recht op autonomie van de Serviers erkennen.

De oproep van het Joegoslavische staatspresidium aan de Serviers om hun wapens in te leveren is alom genegeerd. Volgens het persbureau Tanjug is tot nu toe slechts een machinegeweer en wat munitie ingeleverd.

De Sloveense minister van defensie, Janez Jansa, heeft gisteren de verwijten van het Joegoslavische staatspresidium aan het adres van de Sloveense regering bestempeld als 'belachelijk'. Het staatspresidium heeft Slovenie opgedragen de territoriale verdediging weer in handen van het Joegoslavische leger te leggen. Volgens Jansa is die opdracht 'onuitvoerbaar' en in strijd met de grondwet. Hij zei niet bang te zijn voor een invasie van het Joegoslavische leger: dat zou daartoe 'geen werkelijke mogelijkheden' hebben.

In Servie hebben dertien oppositiepartijen aangekondigd de vrije parlementsverkiezingen van 9 december te boycotten, uit protest tegen de weigering van de regerende socialisten (ex-communisten) hen op voet van gelijkheid te behandelen bij de organisatie van de verkiezingen en de toegang tot de media. Slechts een Servische oppositiepartij neemt niet aan de boycot deel, maar overweegt dat wel te doen. (AFP, Reuter)