Schuttersfeest van FC Porto tegen Noordiers Portadown

DEN HAAG, 4 okt. De eerste ronde van het toernooi om de Europa Cup 1 heeft opnieuw aangetoond dat het verschil in voetbalkwaliteit in de deelnemende landen groot is. FC Porto was gisteren het beste op schot. De Portugese ploeg, die twee weken geleden thuis al met vijf treffers ruim afstand had genomen van Portadown, verzorgde in Noord-Ierland een schuttersfeest: 1-8. Na 33 minuten had Madjer al een zuivere hattrick gemaakt. Met vier treffers was de Algerijnse international topscorer van de returns.

FC Tirol, dat op eigen veld dezelfde uitgangspositie had verworven als FC Porto, was in het tweede duel tegen Lahti minder produktief. Na twee treffers van Peter Pacult hielden de Oostenrijkers het in Finland wel voor gezien (2-1). Olympique Marseille behoefde evenmin hard te werken. In het duel met Dinamo Tirana werd niet gescoord. Tahiri miste in de tweede minuut na rust een strafschop. De Franse miljoenenploeg had zich in eigen stadion al vrijwel verzekerd van een plaatsje in de tweede ronde (5-1).

Italie is met twee clubs bij de laatste zestien vertegenwoordigd. Door doelpunten van Incocciati en Alemao schoof landskampioen Napoli Ujpest Dosza terzijde. De Italianen getroostten zich voor hun doen opmerkelijk veel inspanning, want in het St. Paulus Stadion was al een marge van drie treffers tot stand gebracht. Als bekerhouder had AC Milan de eerste ronde vrij.

Europa Cup 2

FC Barcelona, op jacht naar de Europa Cup voor bekerwinnaars, nam tegen Trabzonspor stevig revanche (7-2) voor de nederlaag (1-0) in Turkije. Ronald Koeman was met drie doelpunten topscorer. Juventus was ook op schot. In Turijn werd het Bulgaarse Sliwen met 6-1 van de grasmat gespeeld. (ANP/Reuter)