Schrikbeeld van 1986 doemt op voor PSV na uitschakeling

EINDHOVEN, 4 okt. PSV hoeft niet eens zo ver in de geschiedenis terug te gaan om zich uitschakeling in de eerste ronde van de Europa Cup te herinneren. De nederlaag in het seizoen 1986-1987 in het toernooi voor landskampioenen tegen Bayern Munchen leidde de ouverture in van de definitieve val van Hans Kraay als technisch directeur en liet een volkomen verziekte atmosfeer achter onder de spelers, van wie Ruud Gullit het maar beter leek voor AC Milan te kiezen.

Een dergelijk schrikbeeld moet de zakelijke en technische leiding van PSV na het 0-0 gelijke spel van gisteravond tegen Montpellier wat na de 1-0 nederlaag vijftien dagen geleden in Zuid-Frankrijk uitschakeling in het Europa Cup II-toernooi betekende weer voor ogen staan. Trainer Bobby Robson kan weliswaar moeilijk worden geblameerd voor de vroegtijdige aftocht uit het lucratieve internationale voetbal, maar de PSV-leiding moet met het prestigieuze contract van de voormalige Engelse bondscoach (waarvan het precieze bedrag krampachtig geheim wordt gehouden) toch iets anders voor ogen hebben gehad dan de reeks wanprestaties waar het miljoenenelftal uit Eindhoven zich in feite al sinds het begin van deze competitie aan heeft schuldig gemaakt.

Aankopen als Erwin Koeman, Johnny Bosman en Gheorghe Popescu zijn op de internationale transfermarkt bepaald geen goedkope klanten, zodat het tegen die achtergrond alleszins begrijpelijk was dat manager Kees Ploegsma gisteravond repte over 'een catastrofe'. Zakelijk kost de uitschakeling PSV volgens Ploegsma ten minste twee miljoen gulden. Om over het sportieve prestigeverlies maar niet te reppen.

Volgende week komt er in Engeland weer een boek uit over Robson, die in zijn vaderland nog steeds belangrijk nieuws vertegenwoordigt door de halve finaleplaats van Engeland op het WK voetbal. Tegenover de Engelse pers vol belangstelling uitgerukt naar Eindhoven herhaalde hij wat hij eerder deze week ook in Nederland verklaarde. 'Ik zou deze uitschakeling niet als een ramp wilen kwalificeren. Een aardbeving, dat is een ramp. Maar er is sprake van een bittere teleurstelling. Niemand verlaat het stadion vanavond teleurgestelder dan ik.'

Armzalig spel

De argumenten die Robson al weken voor het armzalige spel van PSV opsomt verschilden niet met die hij gisteravond naar voren bracht, hoewel de nederlaag tegen Montpellier bepaald meer impact heeft dan een gelijkspel tegen NEC of Feyenoord. Romario, Erwin Koeman en Popescu die tot overmaat van ramp nog uitviel zijn al weken niet fit, Gerets is nog niet klaar om op dit niveau negentig minuten een wedstrijd te spelen, Van Aerle is nog zeker drie weken geblesseerd.

Bovendien creeerde PSV in de optiek van Robson gisteravond vijf scoringskansen, hoewel dat er in de praktijk op neerkwam dat het slechts twee keer een ineens genomen bal door Romario en een kans alleen voor de doelman van de Braziliaan in de buurt kwam van iets dat als een doelrijpe mogelijkheid kon worden gezien. Robson: 'We domineerden zestig, vijfenzestig procent van de wedstrijd, kregen vijf scoringskansen. Dat zijn geen slechte cijfers in een Europa-Cupwedstrijd. Maar wanneer je niet scoort win je geen wedstrijden.'

Maar hoe is de sfeer in het elftal van PSV? Romario en Bosman kregen vorige week openlijk ruzie over de vraag wie de penalties mag nemen, gisteravond werd de van KV Mechelen overgekomen spits gewisseld voor een andere aanvaller, Twan Scheepers, in wie Guus Hiddink al een Eindhovense Van Basten zag en Robson een potentieel international zegt te hebben ontdekt. Bosman: 'Ik begreep niets van die wissel. Maar ik begrijp ook niets van mijn spel. Het lukt gewoon niet. Al weken niet. Dat is erg frustrerend. Ik had er vanavond erg veel zin in, maar toch ging opnieuw veel mis. Deze nederlaag is een afgang. Zeker wanneer je zoals ik de laatste drie, vier jaar minimaal het behalen van de kwartfinales in de Europa Cup gewend bent.'

Vuilnisophaler

Voor Montpellier, de club van vuilnisophaler in het groot Louis Nicollin die pas de vierde Europa-Cupwedstrijd uit zijn bestaan speelde, kwam het bereiken van de volgende ronde als een enorme verrassing. Trainer Kasperczak: 'Ik had dit van tevoren nooit verwacht. Maar zeker wanneer je de situatie bekijkt over twee wedstrijden hebben wij verdiend gewonnen.' En Wilbert Suvrijn, Nederlander in Franse dienst: 'Zo, PSV weet nu tenminste waar Montpellier ligt.'

Het Franse afbraakvoetbal werd in Eindhoven door de Sovjet-arbiter Spirin bestraft met vijf gele kaarten. Aanvaller Vincent Guerin kreeg zelfs twee keer geel, derhalve rood, en moest het veld verlaten, waarna PSV ruim twintig minuten met een numerieke meerderheid speelde. Maar erg intelligent werd dit niet benut. Van de flanken belandde nog vrijwel geen enkele voorzet voor het doel omdat spelers als Ellerman, Vanenburg, Heintze of Koeman maar zelden de achterlijn haalden. De beste mogelijkheden voor PSV waren voor Romario, die verbaasd moet hebben opgekeken dat doelman Van Breukelen zich in de slotfase naar het doelgebied van Montpellier spoedde.

Romario is wegens een blessure al weken zichzelf niet, maar vormt op dit niveau wel de doorslaggevende factor bij PSV voor verlies of winst. Niettemin was het tekenend dat PSV niet in staat bleek tegen deze van iedere kwaliteit gespeende tegenstander, die de Colombiaan Valderrama op de bank had gelaten omdat hij verdedigend te kwetsbaar is, een of meerdere doelpunten te maken. Eric Gerets: 'Dit is natuurlijk verschrikkelijk. Maar we moeten verder. Er valt dit seizoen nog genoeg moois wel te winnen.'

Die mening is Bobby Robson eveneens toegedaan. Over drie weken wacht Ajax in de competitie. 'En natuurlijk de KNVB-beker. Hoewel die in Nederland niet veel voor schijnt te stellen', doceerde hij aan zijn gehoor uit Engeland, waar het spelen van de Cupfinal min of meer heilig is. Robson heeft zijn assistent Hans Dorjee inmiddels gevraagd of hij wil bijtekenen. Zonder zijn steun en toeverlaat is de Engelsman hulpeloos in het Nederlandse voetbal. Hoewel hij ijverig zijn best doet zich zo snel mogelijk in alle aspecten van het Eindhovense wespennest te verdiepen.

    • Marc Serné