Saneringen bij Philips treffen hele concern

EINDHOVEN, 4 okt. Philips saneert niet alleen de noodlijdende divisies Componenten en Informatiesystemen, waar 10.000 banen zullen worden geschrapt. Ook alle andere bedrijfsonderdelen moeten aan strengere financiele eisen voldoen. Dat blijkt uit interne notities en een reeks van kleinere reorganisaties, die Philips de afgelopen weken heeft aangekondigd. Bestuurder J. de Graaf van de Federatie van Hoger Philips Personeel zegt dat al die kleine saneringen bij elkaar tot een omvangrijk extra verlies aan arbeidsplaatsen zullen leiden.

Philips kondigde gisteren weer een sanering aan bij het bedrijfsonderdeel Hoorapparaten van de Philips-divisie Consumentenelektronica. Bij die Eindhovense vestiging, na Siemens de grootste fabrikant van hoorapparaten in Europa, verdwijnen 30 van de 157 arbeidsplaatsen.

Definitieve besluiten over de reorganisatie bij de divisie Informatiesystemen zijn nog niet genomen. Drie maanden geleden heeft Philips-president J. D. Timmer al aangekondigd dat de fabricage van 'eigen systemen belangrijk zal worden teruggebracht'. Daarbij doelde hij met name op de mini-computers. Verder zei hij dat de verkooporganisatie drastisch zal worden ingekrompen.

Volgens Timmer moet Philips zich in het vervolg beperken tot die marktsegmenten waarin ze een sterke positie heeft, zoals banksystemen. Ook zal het concern zich richten op nieuwe groeisectoren, zoals optische opslagsystemen. De uitwerking van die plannen verkeert in een eindfase en zal nog deze maand worden bekendgemaakt.

Uit eerdere mededelingen was al komen vast te staan dat in de divisie Informatiesystemen tussen de 3.000 en 5.000 zullen worden geschrapt, waarvan enkele honderden in Apeldoorn en Den Haag. In totaal werken bij dit bedrijfsonderdeel zo'n 15.000 mensen. Pas na die sanering zal naar partners voor de noodlijdende divisie worden gezocht, heeft Timmer eerder verklaard.

De reorganisatie bij het bedrijfsonderdeel Hoorapparaten is nodig, zegt Philips, omdat de ziekenfondsen in met name Nederland en Duitsland de vergoeding voor hoorapparaten hebben beperkt. Verder zijn de kosten van het bedrijfsonderdeel te hoog. De sanering moet de winstgevendheid zodanig verbeteren dat de 'continuiteit van het bedrijfsonderdeel gewaarborgd blijft', zegt een woordvoerder van Philips.

Gedwongen ontslagen zijn volgens de onderneming niet te vermijden. Wel zal Philips proberen overbodige werknemers elders aan de slag te helpen. De vakorganisaties hebben bij voorbaat laten weten, dat zij zich zullen verzetten tegen gedwongen ontslagen.