President sterker door verkiezingen Brazilie

RIO DE JANEIRO, 4 okt. De verkiezingen gisteren voor het Congres en voor 27 gouverneurs in Brazilie hebben de positie van president Fernando Collor de Mello versterkt. Conservatieve kandidaten, die Collors vrije-marktfilosofie steunen, hadden in de meeste deelstaten de overhand.

De officiele uitslagen laten nog enkele dagen op zich wachten, maar vandaag was duidelijk dat conservatieve partijen een meerderheid krijgen in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden en dat ze ten minste acht gouverneurszetels in de wacht slepen.

De rechtse Liberale Front Partij (PFL), die na de verkiezingen van 1985 maar een gouverneur leverde, won in vijf deelstaten. Collors eigen Partij voor Nationale Vernieuwing (PRN), die zwak was vertegenwoordigd in het Congres, breidt haar aantal congreszetels uit en zal de gouverneur leveren voor Alagoas, de thuishaven van Collor. In deelstaten waar geen van de gouverneurskandidaten meer dan vijftig procent van de stemmen behaalt, wordt op 25 november een tweede ronde gehouden tussen de twee beste kandidaten. Voor congreszetels is een gewone overwinning voldoende.

In Sao Paulo, met 19 miljoen inwoners de belangrijkste deelstaat, staat de rechtse zakenman Paulo Maluf met 42 procent van de stemmen op de eerste plaats. Maluf was eerder gouverneur van Sao Paulo en deed ook al een vergeefse gooi naar het presidentschap. In de deelstaat Rio de Janeiro leek Leonel Brizola van de Democratische Partij van Arbeiders (PDT) vandaag zeker van de gouverneurspost.

De rijen voor de stembussen namen gisteren nergens de grote omvang aan die de presidentsverkiezingen van vorig jaar kenmerkte. Circa twaalf procent van de kiezers bracht gisteren een blanco stem uit, volgens waarnemers een aanwijzing voor ontevredenheid over de ingrijpende economische hervormingen van Collor. Hoewel stemmen verplicht is in Brazilie, kwam naar schatting vijftien procent van de stemgerechtigden niet opdagen.

De linkse Partij van de Arbeiders (PT) deed het minder goed dan vorig jaar, toen ze bijna de presidentsverkiezingen won. Alleen in de deelstaat Acre, in het westen van het Amazone-gebied, ging de gouverneurskandidaat van de PT aan de leiding maar waarschijnlijk is een tweede ronde nodig. De kandidaat, Jorge Viana, beschouwt zichzelf als politiek erfgenaam van Chico Mendes, een in 1988 doodgeschoten vakbondsleider die zich inzette voor het behoud van het tropisch regenwoud. (AP, Reuter)