Peptalk voor computerverkopers Philips

AMSTERDAM, 4 okt. De zeventig verkopers van Philips die vanaf vanochtend het bedrijf vertegenwoordigen op de Efficiency Beurs, beginnen de dag met een opbeurend praatje van de baas.

Computers verkopen is allang niet meer zo leuk als vroeger. De tijd dat de markt met 20 tot 30 procent per jaar groeide, is definitief voorbij. Computers verkopen voor een bedrijf dat op het punt staat een dramatische reorganisatie van zijn computerdivisie aan te kondigen, vereist nu zeker het uiterste aan vakmanschap.

'We hebben er elke ochtend wel een gesprekje over', zegt H. Warnier, verantwoordelijk voor het Philips-paviljoen in het RAI expositiecentrum en districtsmanager voor West-Nederland. 'We staan nu eenmaal een beetje in de kijker.'

Voor de Philips-klanten heeft Warnier een duidelijke boodschap: 'Als we de produktie van sommige apparatuur gaan afbouwen, gaat dat jaren duren. We zullen nooit onmiddellijk stoppen. Dat heeft Philips nog nooit gedaan.'

Warnier bevestigt eerdere berichten over de toekomst van Philips in computers. De produktie van personal computers zal, in ieder geval gedeeltelijk, gehandhaafd blijven. De produktie van minicomputers, de grotere broer van de PC, zal worden afgestoten. In het algemeen geldt voor Philips dat niet meer alle produkten en alle onderdelen in eigen huis vervaardigd zullen worden.

'De cultuur van de onderneming zal meer gaan richting handelsbedrijf'.

minder de produktie beklemtonen. Philips wordt 'platvloerser', zegt Warnier. Zoals veel concurrenten gaat Philips zich meer toeleggen op de software en dienstverlening en zich minder richten op de hardware, de kastjes. Ook gaat Philips meer produkten inkopen.

De presentatie van Philips-produkten in de RAI moet die nieuwe trend tot uitdrukking brengen: de kastjes zijn inclusief monitor en toetsenbord, weggemoffeld in de kartonnen wanden van het paviljoen. Niet de kasten maar de toepassingen zijn belangrijk, is het nieuwe credo dat de Philips-verkopers nu aan de man brengen. De vriendelijke glimlach en snelle babbel zijn gebleven.