Organisatie Davis Cup houdt Irak en Koeweit gescheiden

LONDEN, 4 okt. Irak en Koeweit zijn bij de loting voor de Davis Cup tennis van volgend jaar gescheiden gehouden. Thomas Halberg, binnen de Internationale Tennis Federatie verantwoordelijk voor het mannentennis, gaf gisteren toe dat 'om praktische redenen' is besloten de loting op die manier te beinvloeden. Overigens zijn daarmee niet alle problemen rond de Iraakse deelneming opgelost, want in Londen kwam gisteren Jordanie uit de bus als tegenstander in groep 2 van de zone Azie/Oceanie. De ontmoeting in Jordanie moet de eerste week van februari gespeeld worden.

Philippe Chatrier, voorzitter van de ITF, zei dat zijn organisatie het nog niet nodig had gevonden Irak buiten de loting te houden. 'De eerste ontmoeting is nog vier maanden van ons verwijderd en we hopen dat de tegen die tijd een diplomatieke oplossing voor de Golfcrisis is gevonden. Als Koeweit in staat is deel te nemen aan de eerste ronde ontmoet dat team Singapore.

Het Nederlandse Davis Cup-team, dat vorige maand door het verlies tegen Canada (2-3) degradeerde uit de wereldgroep, is bij de loting voor de editie van 1991 vrijgeloot voor de eerste ronde. In de tweede schifting van groep 1 van de Euro-Afrikaanse zone speelt Nederland tegen de winnaar van het duel tussen Portugal en Ierland. De tweede ronde wordt gespeeld van 29 tot en met 31 maart. Bondscoach Stanley Franker gaat er vanuit dat dan Portugal de opponent zal zijn. 'Dat betekent dus dat we voor de tweede keer binnen korte tijd tegen de heren Marques en Silva uitkomen. Gelukkig spelen we wel uit, ' stelde hij. 'Want thuis tegen zo'n oninteressante tegenstander kost de bond toch al snel een bedrag van 60 a 80.000 gulden. Dat geld kunnen we beter besteden.'

Franker gaat er vanuit dat zijn team het treffen tegen de Portugezen andermaal wint. 'Dat zijn we aan onze status verplicht.' Bij winst speelt Nederland dan in september 1991 tegen een van de verliezers uit de eerste ronde van de wereldgroep. Winst in die ontmoeting betekent terugkeer in de hoogste groep.

In de laatste wedstrijd tussen Nederland en Portugal, in 1989, kwamen voor Oranje Michiel Schapers en Tom Nijssen uit, voor de Zuideuropeanen speelden Cunha e Silva en Cordeiro. Nederland won met 4-1. In 1983 ontmoetten de twee landen elkaar in Portugal. Nederland zegevierde toen ook met 4-1.

In Londen werd door de Internationale Tennis Federatie bekend gemaakt dat volgend jaar, als experiment, de twee sterkste spelers uit de teams elkaar pas op zondag zullen ontmoeten. De ITF hoopt op die manier te voorkomen dat al op zaterdag na het dubbelspel de beslissing is gevallen.

Indeling: Wereldgroep, eerste ronde: Bondsrepubliek Duitsland - Italie, Mexico - Verenigde Staten, Spanje - Canada, Nieuw-Zeeland - Argentinie, Joegoslavie - Zweden, Oostenrijk - Tsjechoslowakije, Frankrijk - Israel, Oostenrijk - Belgie Euro-Afrikaanse zone, groep 1, eerste ronde: Nederland vrij, Portugal - Ierland, Polen - Roemenie, Groot-Brittannie vrij. (Reuter/ANP)