Opstand Filippijnse militaire rebellen op Mindanao

MANILA, 4 okt Rebellerende Filippijnse militairen hebben vanochtend op het zuidelijke eiland Mindanao na een opstand tegen de regering van president Corazon Aquino een onafhankelijke republiek uitgeroepen. Onder aanvoering van kolonel Alexander Noble namen de muiters Butuan, een stad van 200.000 inwoners en de belangrijke havenstad Cagayan de Oro (400.000 inwoners) zonder noemenswaardige tegenstand in.

Regeringsvliegtuigen hebben bombardementen uitgevoerd op stellingen van het onbekende aantal opstandelingen, maar gevechten zijn verder niet gemeld. De opstandige militairen hebben pamfletten verspreid met de tekst: 'Dit is een aankondiging dat de oorlog voor de bevrijding van Mindanao is begonnen.'

Alexander Noble was voorheen plaatsvervangend commandant in de lijfwacht van president Aquino. Na zijn deelname aan de mislukte staatsgreep van december vorig jaar, waarbij 113 mensen werden gedood en 600 gewond raakten, vluchtte hij naar de bergen van Mindanao, na Luzon het tweede eiland van de Filippijnen.

Noble trok vandaag aan het hoofd van een konvooi van legertrucks met houwitsers Cagayan de Oro, 780 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Manila, binnen, waar hij door inwoners luid werd verwelkomd. Troepen die loyaal zijn gebleven aan Aquino hebben zich verschanst in het militaire kamp Patag. Ze hebben de beschikking over kanonnen en mortieren. 'Wij zijn niet uit op een bloedige confrontatie. Eigenlijk ben ik hier om dit met de militaire bevelhebbers te bespreken', aldus Noble tegenover verslaggevers.

Een radiostation in Manila berichtte dat twee vliegtuigen 22 bommen op het legerkamp Pintoy Suarez bij de stad Iligan hadden geworpen. Volgens een legerwoordvoerder wilden de rebellen zich meester maken van de stad. De opstandelingen hadden twee helikopters veroverd en probeerden daarmee naar Iligan te vliegen, waar ze werden aangevallen door gevechtsvliegtuigen van de regering. Een van de helikopters zou zijn neergeschoten.

President Aquino zwoer in een reactie de opstand te zullen neerslaan: 'Wij zullen de situatie normaliseren. Wij zijn bereid elk middel te gebruiken dat de regering ter beschikking staat tegen degenen die onze democratie in een deel van ons land bedreigt.' Aquino, die al zes coups heeft overleefd sinds zij in 1986 president werd, heeft de bevolking gevraagd haar te steunen.

Commodore Domingo Calajate, een andere leider van de mislukte decemberopstand heeft in Manila een verklaring uitgegeven namens de cladestiene legerbeweging RAM (Reform the Armed Forces Movement) waarin staat dat Mindanao 'is bevrijd uit de klauwen van een imperialistisch en elitair bestuur'. Calajate spreekt van een 'vrije en soevereine federale republiek gevestigd, die de wateren en gebieden omvat van Mindanao, Sulu, Basilan, Camiguin, Tawi-Tawi en andere eilanden met de vurige hoop op latere hereniging met de Constitutionele Federale Republiek van de Filippijnen'. (AFP, AP, Reuter, UPI)