Olieprijs fors gestegen, beurzen zwak

ROTTERDAM, 4 okt. Na een stijging van de olieprijs met bijna tien procent (2,80 dollar per vat van 159 liter) gisteren op de termijnmarkten in New York en Londen, was de handel in contracten in Londen vanochtend zwak. De termijnmarkt opende met een lichte daling. Rond het middaguur werd 36,25 dollar genoteerd voor contracten met leveringsdatum in november.

De forse prijsstijging gisteren was vooral het gevolg van een scherpe daling van de commerciele olievoorraden in de Verenigde Staten. Volgens het Amerikaanse Petroleum Instituut zijn deze voorraden in een week met 9,37 miljoen vaten verminderd tot 354,6 miljoen vaten. Ook het bezoek van Saddam Hussein aan Koeweit verhevigde de handel in termijncontracten.

Op Wall Street drukte de hogere olieprijs de waarde van de belangrijkste aandelen omlaag. Het Dow Jones-gemiddelde daalde 15,84 punten tot een slot van 2,489.36 bij een matige handel. De beurs in Tokio liet gisteren een wat kalmere handel zien met een licht verlies voor de belangrijkste aandelen, na twee dagen van kortsachtige handel en een record-stijging op maandag. Het Nikkei-gemiddelde van 225 aandelen daalde met 571.20 yen (2,6 procent) tot 22,278.19 yen.

In Amsterdam daalde de dollarkoers vanochtend tot 1,7375 gulden, tegen 1,7410 gulden gisteren. Het goud noteerde in Londen een prijsttijging, van 390,75 dollar per ounce gisteren, naar 392,75 dollars per ounce vanochtend.