Mitterrand ontmoet Fahd; 'Irak overweegt nu alle Fransen vrij te laten'

PARIJS/ AMMAN, 4 okt. Irak overweegt alle Franse gijzelaars vrij te laten, als een vooraanstaande Franse politicus Bagdad bezoekt. President Mitterrand, op bezoek in het Golfgebied, spreekt vandaag de Saoedische koning Fahd.

Het bericht dat Irak overweegt alle Franse ongeveer 350 gijzelaars vrij te laten die in Irak en Koeweit worden vastgehouden, was afkomstig van de voorzitter van de Frans-Iraakse vrienschapsvereniging, Gilles Munier, die zojuist Bagdad heeft bezocht. Munier, een sympathisant van Le Pen, vertrok gisteren uit Irak samen met negen Franse gijzelaars die als 'humanitair gebaar' zijn vrijgelaten.

De vrijlating van de negen was aangekondigd na de als verzoenend beschouwde toespraak van president Mitterrand in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Daarin presenteerde Mitterrand een vier punten tellend vredesplan en zei hij dat 'alles mogelijk' was als Irak eenmaal 'zijn voornemen had bevestigd' om zich uit Koeweit terug te trekken en alle gijzelaars vrij te laten.

De Iraakse president Saddam Hussein verwelkomde zondag de toespraak van Mitterrand, en zei toen ook hierover met Parijs in contact te staan. Dit is echter ontkend door de Franse autoriteiten, die spraken van pogingen Frankrijk alsnog uit de anti-Iraakse alliantie los te weken.

Mitterrands bezoek aan het Golfgebied, dat gisteren begon, is bedoeld om de indruk weg te nemen dat dit zou kunnen lukken. Volgens Franse regeringsfunctionarissen wil Parijs zo zijn vastbeslotenheid aantonen om de solidariteit met de Verenigde Staten te handhaven en Saddam bewijzen dat er geen andere uitweg is dan Koeweit te ontruimen. Mitterrand arriveerde gisteren in de Verenigde Arabische Emiraten, waar hij president sjeik Zayed bin Sultan al-Nahayan sprak. Daarna bracht hij de nacht door op de Franse torpedojager Dupleix.

Vandaag spreekt Mitterrand de Saoedische koning Fahd. Franse bronnen zagen deze ontmoeting als een teken dat de Saoedische minister van buitenlandse zaken prins Saud al-Faisal dinsdag in zijn toespraak tot de VN niet op Mitterrands voorstel doelde toen hij sprak van 'alternatieve voorstellen of initiatieven die behoren tot de arena van verspilde tijd'. 'Het feit dat hij door koning Fahd wordt ontvangen, toont dat aan', aldus de zegslieden.

Kort na Mitterrands vertrek maakte Parijs bekend acht Mirage F-1 gevechtsvliegtuigen te sturen naar Qatar om dat land en de VAE tegen een aanval te beschermen. Met inbegrip van zijn garnizoen in Djibouti heeft Frankrijk al 13.000 man en ongeveer 10 oorlogsschepen in het gebied. (Reuter, AP, AFP)