Medicopharma plaatst deel van aandelen in VS

AMSTERDAM, 4 okt. Geneesmiddelenhandel Medicopharma plaatst onderhands, ver boven de beurskoers, aandelen bij de Amerikaanse farmaceutische groothandel McKesson.

Met de opbrengst van de plaatsing, 23,5 miljoen gulden, kan Medicopharma de balansverhouding weer op peil brengen. Die was verzwakt door de overneming van de Britse medicijnengroothandel Macarthy. Medicopharma kocht dat bedrijf in augustus voor 53 miljoen gulden.

McKesson koopt 325.000 nieuwe aandelen Medicopharma tegen 72 gulden per stuk en verwerft daarmee een belang van tien procent. De koers van Medicopharma op de Amsterdamse beurs was voor het bekendmaken van de plaatsing 48 gulden, maar liep daarna fors op. Tevoren was de beurs bevreesd voor een emissie door Medicopharma.

De Zaanse onderneming Medicopharma heeft afgesproken dat McKesson zijn belang de eerste twee jaar niet verhoogt tot boven de 30 procent. Medicopharma overweegt nog of McKesson, de grootste farmaceutische handel in de Verenigde Staten, ook rechtstreeks zal deelnemen in Macarthy.

Medicopharma wil snel groeien in Europa waar, na verdwijning van de binnengrenzen, medicijnen via tal van kanalen nationale markten kunnen bereiken. De onderneming streeft ernaar binnen enkele jaren een omzet van 3 miljard gulden te halen. Vorig jaar haalde Medicopharma een omzet van 628 miljoen.

Begin vorig jaar poogde Medicopharma tevergeefs te fuseren met het handelshuis Hagemeyer, dat toen 0,873 eigen aandeel bood voor ieder aandeel Medicopharma. Toen was de koers van het aandeel Medicopharma 75 gulden, maar een meerderheid van de veelal Britse aandeelhouders vond het bod van Hagemeyer niet aantrekkelijk genoeg.