KLM mag niet naar Detroit

SCHIPHOL, 4 okt. Het Amerikaanse ministerie van transport heeft de aanvraag van de KLM om vanaf 1 november een lijndienst tussen Schiphol en Detroit te mogen onderhouden afgewezen. Dat heeft de KLM gisteren bekendgemaakt.

De autoriteiten in de Verenigde Staten hebben het verzoek van de KLM afgewezen, omdat de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Pan American World Airways (Pan Am) heeft aangekondigd deze maand een dienst Detroit-Londen-Amsterdam te beginnen. Een woordvoerder van de KLM zegt teleurgesteld te zijn over het besluit van het Amerikaanse ministerie van transport. 'Detroit is een knooppunt dat goed in ons routenet had gepast.'

De KLM had de aanvraag om te mogen vliegen op Detroit in juli van dit jaar ingediend. De onderneming heeft behoefte aan meer capaciteit op de transatlantische route. Detroit kwam als nieuwe luchthaven voor KLM in aanmerking door de recentelijk verruimde wetgeving in de VS. De Amerikaanse overheid biedt buitenlandse luchtvaartmaatschappijen namelijk meer ruimte om diensten te onderhouden op Amerikaanse luchthavens die weinig of geen rechtstreekse internationale verbindingen hebben.

KLM kreeg eerder op basis van dezelfde verruimde wetgeving toestemming voor vluchten op Baltimore/Washington. De onderneming onderhoudt verder lijndiensten op Anchorage, Atlanta, Chicago, Houston, Los Angeles, New York en Orlando.