Iliescu wijst in VN op erfenis van Ceausescu

NEW YORK, 4 okt. De Roemeense president Ion Iliescu heeft gisteren in een toespraak tot de Algemene Vergadering van de VN een duister beeld geschilderd van de moeilijkheden waarmee de Roemenen kampen, sinds de omverwerping van het regime van Nicolae Ceausescu.

Roemenie, zei hij, is geen paradijs, maar het is wel vastbesloten te ijveren voor vrijheid, democratie en de beeindiging van etnische geschillen.

De regering wordt in haar werk gehinderd door de erfenis van het verleden, aldus Iliescu. 'Onenigheid en wantrouwen, het ontbreken van een burgerlijke samenleving, het gebrek aan opvoeding, de absolute vernietiging van het sociale bouwwerk, het verval van het aanzien van ambtenaren, het verlies aan waardigheid van de werkende mens en de vernedering van de hele natie hebben ons arm en onzeker gemaakt.'

De versplintering van de gezamenlijke inspanningen van de Roemenen heeft geleid tot ongelijkheid en tot geweld tussen sociale groepen, die worden gemanipuleerd door 'belanghebbende kringen', zo zei de president. Hij identificeerde die kringen niet.

'Wat nu in Roemenie gebeurt, is uniek in de geschiedenis. Het gaat niet om het inruilen van een paar instituten en hoogwaardigheidbekleders. Het gaat erom, een geestelijke houding te reconstrueren en de hele structuur van de samenleving te veranderen, ' aldus Iliescu. 'We bekennen dat we de postcode van het paradijs niet kennen' en 'er zijn zeker fouten gemaakt: we zijn de eersten om dat toe te geven en we zijn dankbaar als ze aan het daglicht worden gebracht.'

De etnische conflicten tussen Roemenen en Hongaren in Transsylvanie, zo gaf Iliescu later in een gesprek met journalisten toe, hebben 'veel controverses veroorzaakt'. 'Dat is echter slechts natuurlijk als je uit een nachtmerrie stapt. We zijn een fatsoenlijke natie.'

Iliescu riep de internationale gemeenschap op Roemenie te helpen bij de verwezenlijking van een pluralistische samenleving. Het Westen is sinds het optreden van de mijnwerkers tegen opposanten van het bewind in juni, terughoudend opgetreden ten aanzien van Roemenie. De EG bevroor een samenwerkingsakkoord en maakte die maatregel pas eind vorige maand ongedaan. Er zijn tekenen dat de koelheid aanhoudt; zo heeft Iliescu in tegenstelling tot andere Oosteuropese leiders tijdens zijn verblijf in New York niet met president Bush of minister van buitenlandse zaken Baker kunnen spreken. (Reuter, DPA)