Hofkunst uit Benin

Middenin het tropisch regenwoud van het huidige Nigeria lag het koninkrijk Benin dat al voor de tiende eeuw werd gesticht. Door veroveringen ontstond een groot rijk waarmee voornamelijk Hollanders en Portugezen handelden. De hoofdstad Benin bleef nagenoeg 'verboden stad' totdat de Britten haar in 1897 tijdens een strafexpeditie veroverden. Benin is bekend om het brons en het bewerkte ivoor dat er van de veertiende tot de negentiende eeuw gemaakt werd. Vijftig voorwerpen uit de Benin-collectie van het Museum fur Volkerkunde te Wenen zullen van 5 oktober t/m 2 december in Leiden te zien zijn. De bronzen altaarstukken, sieraden, muurplaten en portretkoppen worden aangevuld met unieke voorwerpen uit het bezit van het Rijksmuseum voor Volkenkunde te Leiden.

'Benin, Hofkunst uit Afrika'. Rijksmuseum voor Volkenkunde, Steenstraat 1, Leiden. 6 oktober t/m 25 november 1990. Di. t/m za. 10-17u. en zo. 13-17u. Inl. 071-211824.