Greenspan steunt plan voor reductie begroting VS

ROTTERDAM, 4 okt. Alan Greenspan, de voorzitter van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, heeft zijn zegen gegeven aan de overeenkomst die afgelopen weekeinde is bereikt over het terugdringen van het Amerikaanse begrotingstekort. Hij noemde het voorstel, waarvoor president Bush nu steun werft onder de bevolking om het Congres onder druk te zetten, 'geloofwaardig'. Als het voorstel door het Congres wordt aanvaard zullen de voorgestelde maatregelen de druk op de kredietmarkten verlichten en investeringen bevorderen, aldus Greenspan. Het terugbrengen van het begrotingstekort volgens de voorstellen noemde hij haalbaar.

Greenspan waarschuwde dat 'het niet aannemen van het begrotingsvoorstel een contraproduktief effect zal hebben op de financiele markten, wat tot ondermijning van de economie kan leiden, een economie die toch al te lijden heeft van de Golfcrisis en die kampt met problemen in haar financiele systeem'.

Ook Bush heeft eergisteren gewaarschuwd voor recessie als het voorstel, dat bezuinigingen en belastingverhogingen van 500 miljard dollar over vijf jaar omvat, niet door het Congres wordt aangenomen. Aan de Republikeinse stemmen alleen heeft Bush niet genoeg, vandaar zijn oproep aan de Amerikaanse burgers hun Congresleden te vragen het voorstel te steunen. Vandaag wordt in het Congres over de voorstellen gestemd.

De opmerkingen die Greenspan tegen een commissie uit het Congres maakte verhoogden de verwachtingen van een eventuele verlaging van de rentetarieven, al gaf hij geen concrete indicaties. Het vooruitzicht van een renteverlaging leidde vandaag tot een daling van de dollarkoers.