FC Twente op internationaal podium nog te licht

ENSCHEDE, 4 okt. Aan het einde van de jaren tachtig koesterde FC Twente de wens om weer eens Europees voetbal te spelen. Met sober resultaatspel werd dat streven onder trainer Theo Vonk verwezenlijkt. Maar eenmaal op het internationale podium blijken de Enschedeers toch te licht om te herinneren aan de fameuze ploeg met Jeuring, Drost en Pahlplatz, die in 1975 tegen Borussia Monchengladbach de finale haalde van het UEFA-Cuptoernooi. Voor de tweede achtereenvolgende keer werd het team van Vonk gisteravond in de eerste ronde uitgeschakeld. Het 1-1 gelijkspel, na verlenging, tegen Bayer Leverkusen was het maximaal haalbare voor de moegestreden Twentenaren.

Op het veld van het Diekman-Stadion ontbraken de geblesseerden Fred Rutten, Marcel Peeper en Robin Schmidt, terwijl de Joegoslaaf Mrkla niet speelgerechtigd was. Dat bleek een te grote aderlating tegen de miljoenenploeg uit het Ruhr-gebied. Voorzitter Hans van den Berg van FC Twente becijferde na afloop van het niet onaantrekkelijke duel dat de uitschakeling geen rampzalige consequenties heeft voor de begroting van het seizoen. 'We hebben afgelopen zomer een voorzichtige calculatie gemaakt', aldus Van den Berg. 'Met de recettes van de eerste ronde betalen we meestal de premies voor het bereiken van Europees voetbal. We zouden dan ook pas in de tweede ronde gaan verdienen. Die extra inkomsten vallen nu weg.' En dat heeft volgens de voorzitter wel gevolgen voor nieuwe investeringen. 'We zullen door dit resultaat de kwaliteit van het elftal niet verder kunnen verbeteren. Simpel gezegd, er zal aan het einde van het seizoen geen geld zijn om nieuwe spelers te kopen.'

Blijft FC Twente, na Ajax en PSV toch de beste Nederlandse subtopper van de laatste jaren, dan een figurant in het Europese voetbal? Van den Berg: 'We hebben nu twee keer de pech gehad dat ons geen opwarmronde werd gegund. Vorig seizoen troffen we Club Brugge, dat later de beste ploeg van Belgie bleek te zijn. Nu zijn we uitgeschakeld door een club die voor twaalf miljoen gulden investeerde in nieuwe spelers. FC Twente kan daar met een begroting van 4,5 miljoen niet aan tippen. We willen in de toekomst meer financiele armslag creeren door inkomsten uit de verkoop van business-seats. Daarvoor zal er een nieuw stadion moeten komen. We hopen dat de gemeente zijn medewerking verleent. Binnen een half jaar valt daarover een besluit te verwachten. Als we eenmaal een goed sponsorgebeuren hebben, kunnen we de grote industrieen uit het oosten wat meer interesseren voor FC Twente. Zij hoeven dan niet eens a priori voor het voetbal te komen. Het is voor ons al meegenomen als ze hun relaties uitnodigen. Tja, en verder wordt het 'gewone' publiek in een nieuw stadion natuurlijk ook beter verzorgd.'

Achterland

'Het Diekman' was gisteravond vrijwel tot de laatste plaats bezet. Dat nam de sinistere sfeer weg die er altijd in deze acommodatie hangt. Trainer Theo Vonk: 'Nu het Europese avontuur voorbij is stel ik me onder meer ten doel dit seizoen meer mensen te gaan binden uit de regio. Ons achterland wordt nog lang niet optimaal benut.' En Van den Berg vult aan: 'De tijden dat FC Twente sober speelde behoren tot het verleden. We hebben nog het etiket van de ploeg die steeds gelijk speelt. Maar die fase is twee jaar geleden al afgesloten.'

Gisteravond moest FC Twente anders ook weer genoegen nemen met een remise. Maar dit keer konden de Tukkers met opgeheven hoofd het veld verlaten. Nadat Andre Paus, de vooruitgeschoven stopper, vijf minuten voor de reglementaire speeltijd de fout van doelman Hans de Koning in Leverkusen goed maakte, leken oude tijden te herleven. Het granieten verdedigingsblok van Leverkusen was even uit het lood geslagen en Vonk hield heel brutaal Paus voorin. Hij gokte op een tweede treffer. Maar, was dat wel zo verstandig tegen een typische Duitse ploeg die bereid bleek tot de laatste snik te knokken? Bij het nemen van strafschoppen had de in vorm verkerende Hans de Koning en de steun van het publiek in het voordeel van Twente kunnen werken. Vonk: 'We hebben er inderdaad over nagedacht om Paus terug te halen. Maar achterin was Leverkusen even de kluts kwijt. Wij wilden het initiatief houden en de jongens geloofden in een goed resultaat.'

Lobje

Vonk gokte en verloor. De razendsnelle spitsen Andreas Thom en Ulf Kirsten kregen iets meer ruimte. Dat bleek kort na de hervatting al fataal. Een lobje van de overigens tegenvallende Lupescu, dreef Ulf Kirsten naar de achterlijn. De Koning kwam zijn doel uit, maar de Duitser wist de bal nog net voor te geven. De aanstormende Wilfried Elzinga deed de rest. De verdediger: 'Ik kwam een fractie van een seconde te laat. Ik schoot de bal met een sliding via de paal in het net. Tot dat moment hadden we die spitsen toch goed in bedwang gehouden.'

Theo Vonk was niettemin onder de indruk van Thom en Kirsten, het Oostduitse duo. 'Die twee hebben ons klein gekregen. Zij hebben een inzet getoond, dat is ongelooflijk. Als Leverkusen Thom en Kirsten niet had, was het maar een middelmatige ploeg. Door hun snelheid worden de counters van die Duitsers levensgevaarlijk.' Toch viel er ook wel wat aan te merken op Thom en Kirsten. Beiden hadden Leverkusen al voor de verlenging in de volgende ronde kunnen helpen. Maar alleen voor doelman De Koning faalden ze in de afwerking. Dat gebeurde aanvoerder Christian Scheier trouwens ook twee keer. Trainer Jurgen Gelsdorf: 'Mijn spelers zijn zo gemotiveerd dat ze soms te veel werklust tonen. Daardoor ontbreekt de rust voor het doel.'

Twente kreeg tegen Leverkusen eigenlijk maar een uitgespeelde kans en die werd door Paus benut. Wel kwamen veel schoten uit de tweede lijn. Het spitsenduo Youri Mulder en Claus Nielsen bleek niet opgewassen tegen de Duitse krachtpatsers. Wat dat betreft is de heimwee naar de herstellende Marcel Peeper groot. Vonk tot besluit: 'Deze jonge ploeg heeft alles gegeven. De spelers zaten na de wedstrijd geestelijk en fysiek kapot in de kleedkamer. Ik kan ze niets verwijten.'

    • Erik Oudshoorn