EG geeft 12 miljoen gulden aan Liberia

BRUSSEL, 4 okt. De Europese Gemeenschap heeft vijf miljoen Ecu (ruim 12 miljoen gulden) uitgetrokken voor hulp aan de slachtoffers van de Liberiaanse burgeroorlog. De Europese Commissie in Brussel heeft dit gisteren meegedeeld. Artsen zonder Grenzen, Artsen van de Wereld en het Hoge Commissariaat voor de vluchtelingen van de VN (UNHCR) krijgen 2,5 miljoen gulden om de naar schatting 500.000 vluchtelingen in Liberia te helpen. Bovendien krijgen Artsen zonder Grenzen en het Hoge Commissariaat zes miljoen gulden voor de 250.000 Liberiaanse vluchtelingen in Guinea. De rest van het geld gaat naar Ivoorkust, Sierra Leone en Ghana, die nog eens 250.000 Liberianen hebben opgenomen. De Liberiaanse rebellenleider Charles Taylor is bereid zonder voorwaarden vooraf onderhandelingen te beginnen met de overige strijdende partijen. Dit heeft hij vanmorgen tegen een journalist van het Franse persbureau AFP gezegd. Eerdere pogingen tot overleg liepen vast op Taylors eis dat hij als president zou worden erkend. (Reuter, AFP)