DC 9 brengt in plaats van vracht 156 vluchtelingen

LONDEN, 4 okt. Groot-Brittannie heeft 156 Irakezen die dinsdag onverwachts en zonder papieren per vliegtuig in Londen arriveerden tijdelijk toegelaten terwijl het hun asielaanvraag onderzoekt. Dat heeft het ministerie van binnenlandse zaken meegedeeld. Volgens een woordvoerder zeggen 128 van de vluchtelingen Koerden te zijn.

De vluchtelingen arriveerden op de luchthaven Gatwick met een DC-9 van de Egyptische luchtvaartmaatschappij ZAS, die normaal vracht naar Londen vervoert. De piloot van het toestel waarschuwde de Britse autoriteiten pas 25 minuten voor de landing dat hij ditmaal passagiers aan boord had. De groep was in de Syrische hoofdstad Damascus aan boord gegaan.

ZAS heeft een boete gekregen van 156.000 pond 1.000 pond per vluchteling voor ongeautoriseerd vervoer van passagiers. Volgens een woordvoerder van ZAS geloofde de maatschappij uit het Golfgebied vluchtende Westerlingen aan boord te hebben. (Reuter, AFP)