Connectie met Zwitserse banken

GENEVE, 4 okt. Ook Zwitserland is betrokken bij de affaire-Polly Peck. Zwitserse banken hebben op 20 september massaal Polly Peck-aandelen verkocht, die zij als onderpand voor verstrekte kredieten aan Asil Nadir in bezit hadden. Daarmee zijn zij voor een aanzienlijk deel medeverantwoordelijk geweest voor de spectaculaire koersval van Polly Peck-aandelen, die nu mogelijk leidt tot Nadirs faillissement.

Ook de vestiging van de Amro Bank in Geneve wordt genoemd. De Amro Bank zou samen met het Geneefse bedrijf Warburg Soditic SA sinds 1987 voor totaal 600 miljoen Zwitserse franc (ruim 800 miljoen gulden) op Zwitserse beurzen hebben uitgezet tegen een rente van 6 1/4 procent.

In Britse kranten wordt bovendien de in Geneve geregistreerde maatschappij Blade Exploration SA vermeld, eigendom van Rhone Finance. Blade Exploration, met slechts een procent van alle Polly Peck-aandelen in bezit, zou voor een Turkse client 450.000 aandelen Polly Peck hebben verkocht toen de prijs van de aandelen nog buitengewoon hoog was. Het in Londen niet geregistreerde bedrijf zou wederrechtelijk gehandeld hebben, in strijd met de regels van de City die registratie voorschrijven. Onderzocht wordt nu of de voormalige beursmakelaar en vertrouweling van Nadir, de Brit Jason Davies, door middel van postbusfirma's in Zwitserland de aandelenkoers van Polly Peck heeft gemanipuleerd.

Davies opereerde vanuit Founex, vlakbij Geneve. Hij was directeur van Nadirs enige in Zwitserland geregistreerde firma, Nadir Investsments. Hij is volgens een plaatselijke krant ondergedoken. De Japanse connectie van Asil Nadir begon een jaargeleden toen hij furore maakte met de overneming van de noodlijdende audiofirma Sansui. De overneming is door de Japanse autoriteiten verwelkomd als het bewijs dat de Japanse markt wel degelijk in alle opzichten open staat voor buitenlanders. Een overname door buitenlanders van een aan de beurs genoteerd bedrijf was in bijna tien jaar niet voorgekomen, volgens buitenlandse kritiek door Japans xenofobische instelling.

Nadir zei op de persconferentie na het tekenen van de overeenkomst heel blij te zijn zich op deze manier in een klap toegang te hebben verworven tot de Japanse markt. ' Het zou veel moeilijker en kostbaarder zijn geweest op eigen kracht een plek in Japan te verwerven', een uitspraak die in de Japanse kranten uitgebreid is geciteerd.

Voor de toenmalige minister van internationale handel en industrie, Hikaru Matsunaga, kwam de overneming van Sansui als een geschenk uit de hemel, omdat buitenlandse kritiek over de niet aflatende stroom van Japanse overnemingen net een hoogtepunt had bereikt toen Sony Columbia Pictures kocht. Matsunaga noemde de overneming van Sansui door Polly Peck International 'een goed voorbeeld van de openheid van de Japanse markt voor buitenlandse investeerders'.

    • Willem Offenberg