Bescheiden leiding zorgt voor betere prestaties

ROTTERDAM, 4 okt. Een bedrijf behaalt betere resultaten als de directie geen hoge dunk heeft van het eigen vermogen tot leiderschap. Wanneer de leiding van een bedrijf hoog opgeeft over haar kwaliteit, kelderen de prestaties van de onderneming.

Dat is een van de opmerkelijke resultaten van een onderzoek in opdracht van het ministerie van economische zaken naar 'leiderschapskwaliteiten' bij Nederlandse ondernemingen.

De bedrijfskundige prof.dr. M. Mulder en het Haagse adviesbureau Winkelman en van Hessen onderzochten twee jaar lang het verband tussen leiderschap en het resultaat van een onderneming. De onderzoekers vroegen aan 346 personen ('Zowel Nummers Een als Twee') uit het bedrijfsleven hoe zij aankeken tegen hun eigen vermogen tot leiderschap.

De resultaten werden vanmiddag tijdens het congres 'Stimulerend Leiderschap' in de Rotterdamse Doelen gepresenteerd. Topmanagers als drs. S. Orlandini (oud-president-directeur KLM), S. C. Toth (Content Beheer) en prof.dr. L. M van Leeuwen (Stad Rotterdam) praten daar over leiderschap met leiders uit andere sectoren zoals burgemeester E. Nijpels van Breda, voetbaltrainer L. Beenhakker en minister dr. J. E. Andriessen (Economische Zaken).

Volgens de onderzoekers hebben topdirecteuren vaak een hogere dunk van hun eigen capaciteiten dan hun directe omgeving. Een van de redenen daarvoor is de vaak gebrekkige communicatie tussen de directeur en zijn naast medewerkers, aldus prof. Mulder. 'De Nummer Een moet meer naar kritiek luisteren, meer zelfkritiek beoefenen, het tweede niveau meer betrekken bij de besluitvorming. Dat gebeurt nu nog veel te weinig.'