Belgie geeft militaire steun aan regering van Rwanda

BRUSSEL/KIGALI, 4 okt. Een Belgisch transportvliegtuig met technische apparatuur is gisteren naar Rwanda vertrokken om 'logistieke steun' te geven aan het Rwandese regeringsleger. Bovendien zijn 200 parachutisten in staat van paraatheid gebracht om naar het voormalige Belgische mandaatgebied te vertrekken zodra de 1.600 Belgische inwoners van Rwanda gevaar lopen. Dit heeft de BRT-radio vanmorgen bekendgemaakt. De Belgische regering heeft het bericht niet bevestigd.

De Rwandese president Juvenal Habyarimana vroeg de Belgische regering gisteren tijdens een bezoek aan Brussel militaire steun om zich te kunnen verdedigen tegen een opstandelingenleger dat begin deze week Rwanda vanuit Oeganda binnenviel. Het 5.000 man grote regeringsleger zou niet opgewassen zijn tegen het ongeveer even grote, goed getrainde Rwandese Patriottische Front (RPF). De rebellen waren gisteren de hoofdstad Kigali op 70 kilometer genaderd.

Het RPF bestaat voornamelijk uit leden van de Tutsi-stam die na onlusten tussen Hutu's en Tutsi's in 1961 naar het buurland Oeganda vluchtten en beroepsmilitair werden in het Oegandese leger. De Oegandese regering is door de inval in grote verlegenheid gebracht en heeft de grens met het zuidelijke buurland gesloten om te voorkomen dat het land betrokken raakt bij het conflict.

Diplomatieke bronnen in Kigali melden dat de politie sinds de invasie systematisch politici en militairen van Tutsi-afkomst arresteert, maar de Rwandese autoriteiten ontkennen dit. Het zou gaan om overtreders van de avondklok, die na de inval werd ingesteld. (AFP, Reuter)