Atletico Madrid al uitgeschakeld

DEN HAAG, 4 okt. Atletico Madrid, wiens voorzitter Jesus Gil y Gil heeft gedreigd zijn club terug te trekken uit de Spaanse competitie, is gisteren uitgeschakeld in de eerste ronde van het toernooi om de UEFA-Cup. Het speelgoed van Gil y Gil, met sterspelers als Futre en Rodax, slaagde er niet in de achterstand van 0-2 tegen Politechnica Timisoara uit Roemenie goed te maken.

Juanito scoorde voor bijna 60.000 toeschouwers pas twee minuten voor tijd. Daarbij bleef het. Benfica, afgelopen seizoen finalist in het toernooi van de landskampioenen, verloor thuis met 0-1 van AS Roma en werd geelimineerd. International Giannini maakte de treffer na 28 minuten. In Estadio da Luz waren 90.000 mensen. Alle vier de Italiaanse deelnemers naast Roma ook Bologna, Atalanta en Inter plaatsten zich voor de tweede ronde. Inter had een verlenging nodig om zich te ontdoen van Rapid Wien. Net als in Wenen werd het 2-1, waarna Klinsmann in de extra tijd de man van de dag werd. Het duel in San Siro was een schoppartij. Scheidsrechter Courtney gaf negen gele kaarten. Vooral de Oostenrijkers gedroegen zich onbeheerst. Pecl en Pfeifenberger werden uit het veld gestuurd.

Fenerbahce, de club van coach Guus Hiddink, kwam moeiteloos bij de laatste 32. De Turken hadden thuis al met 3-0 gewonnen van Vitoria Guimaraes en waren na 24 minuten in Portugal reeds bij dezelfde score aangeland. Dat het nog 2-3 werd, deed niet meer ter zake. KV Mechelen, in 1988 winnaar van de Europa Cup II, zag de moeizame start in de competitie weerspiegeld in Europees verband. Mechelen, dat uit met 0-1 van Sporting verloor, kwam dankzij Albert en een eigen doelpunt twee keer op voorsprong. De 34-jarige oud-international Gomes en Cadete, een van Portugals beloften, zorgden voor de uitschakeling. Verrassend was de eliminatie van Slavia Sofia door Omonia Nicosia.

Slechts 12.000 supporters van Eintracht Frankfurt wilden geloven dat hun club de achterstand van 5-0 tegen Brondby kon goedmaken. De Duitsers knokten, maar kwamen niet verder dan 4-1. Yeboah en Eckstein brachten de stand binnen 23 minuten op 2-0, maar de tegentreffer van Christensen vijf minuten later was in feite fataal voor Frankfurt, ondanks de latere doelpunten van de internationals Bein en Moller.

PAOK Saloniki, de club van Rob Jacobs, werd na strafschoppen uitgeschakeld door Sevilla. Voor 45.000 toeschouwers in Griekenland bleef het 0-0, net als vijftien dagen geleden. Sevilla won de strafschopserie met 4-3, onder meer dankzij Polster. De Egyptenaar Hassan benutte net als bij het WK tegen Nederland eveneens een extra schot van elf meter. FC Antwerp werd in Hongarije na verlenging uitgeschakeld door Ferencvaros. Net als het duel in Antwerpen, leverden de negentig minuten in Boedapest geen treffers op. Weliswaar scoorde de Westduitser Lehnhoff in de eerste helft voor de Belgen, maar de treffer werd afgekeurd wegens buitenspel. In de eerste vijftien minuten verlenging zorgden Kereszturi en Topor voor 2-0, waarna de Nederlander Frans van Rooy uit een strafschop de Antwerpse hoop deed opleven. Pal Fischer, vorig seizoen bij Ajax, bracht de beslissing.

FC Koln dankte de plaatsing voor de tweede ronde grotendeels aan de doelman van de nationale ploeg, Bodo Illgner. Een kwartier voor tijd, Koln stond thuis tegen Norrkoping met 2-1 voor, stopte hij een strafschop van Karlen. De wedstrijd in Zweden was in 0-0 geeindigd, zodat Koln dicht bij de uitschakeling was. Even later maakte Ordenewitz 3-1. 'In de tweede helft hebben we de wedergeboorte van FC Koln gezien', aldus technisch directeur Udo Lattek. (AN/Reuter/SID)