Asil Nadir: ik kom met maatregelen die schuld van (L)850mln halveren

ROTTERDAM, 4 okt. Asil Nadir, topman van het wereldwijd in opspraak geraakte Polly Peck International (Del Monte fruit, consumentenelektronica, toerisme), heeft gisteren gezegd dat hij morgen zijn Britse schuldeisers een pakket maatregelen zal presenteren die zijn uitstaande schuld van 850 miljoen pond (bijna drie miljard gulden) zullen halveren.

Tegenover de Financial Times bevestigde de omstreden zakenman vandaag dat hij alle betalingen aan de banken had stopgezet in afwachting van de voor morgen geplande bijeenkomst met zijn schuldeisers, zo'n 40 Britse banken, waarvan de afloop bepalend is voor het voortbestaan van Polly Peck in zijn huidige vorm.

Vorige week vrijdag was de onderneming niet in staat een krediet van 40 miljoen af te lossen toen bleek dat Asil Nadir er niet in was geslaagd geld uit Cyprus los te krijgen.

De financiele problemen waarmee Polly Peck kampt blijken al lang voor 20 september te zijn begonnen, de dag waarop de handel in aandelen Polly Peck aan de Londense beurs werd opgeschort na vermoedens van grootscheepse malversaties met eigen aandelen.

Asil Nadir verklaarde echter dat, ondanks de liquiditeitsproblemen, zijn concern 'winstgevend en gezond is'. Hij ontkende dat hij betrokken is geweest bij onrechtmatige aandelentransacties in zijn eigen concern, dat hij in tien jaar wist op te bouwen van een obscure textielfirma tot een machtig conglomeraat. Beschuldigingen in die richting deed hij af als 'karaktermoord door insinuaties'.

Vorig jaar behaalde het concern een omzet van 1,16 miljard pond (tegenover 967 miljoen pond in 1988) en een winst na belastingen van 139.000 pond (tegenover 119.600 pond in 1988). Er werken 17.227 man (tegenover 13.631 in 1988).