Amsterdamse beurs zakt opnieuw weg

ROTTERDAM, 4 okt. Met een lager Wall Street, een inzakkend Tokio en een dollar op een nieuw dieptepunt sinds 1945, wilde het op het Damrak vandaag weer niet lukken. Over een breed front gleden de koersen omlaag.

AMSTERDAM Door vooral de slechte prestaties van de grote aandelenwaarden zakte de stemmingsindex snel weg met 1,7 punt naar 95,1 tegen het eind van de ochtend.

Vielen de verliezen op de lokale en de parallelmarkt nog wel mee, bij de meest actieve aandelenfondsen ging het harder nadat deze de afgelopen dagen vaak een wat hoger niveau hadden weten te bereiken onder invloed van enig optimisme over de situatie in de Perzische Golf en het begrotingstekort van de VS. De handel bleef daarbij wel weer kalm.

Zo verloor Akzo fl.2,30 op fl.81,70 en Unilever fl.1,70 op fl.140,50. Philips moest 60 cent terug naar fl.21,60, KLM 70 cent naar fl.23,10 en de Koninklijke 40 cent naar fl.137,10.

Pakhoed moest fl.1,50 inleveren op fl.187 en Ahold fl.2 op fl.126,50. Stork zakte fl.1,40 weg naar fl.44,60. De lagere kwartaalwinst bij Oce-van der Grinten leidde ondanks de bij de publikatie daarvan uitgesproken redelijke verwachtingen voor het hele jaar tot een verlies van fl.1,50 op fl.39,50. Een gulden of iets meer verlies waren verder ook weggelegd voor VNU, Wolters Kluwer, DSM, KNP, Buhrmann, Hunter Douglas, Hoogovens en Borsumij.

Medicopharma moest van de winst van de voorgaande dag fl.2 inleveren op fl.54 en Berghuizer Papier fl.1,30 op fl.43,70. DOCdata werd een gulden goedkoper op fl.16. Eenzelfde verlies leed Kas-Associatie op fl.40. Homburg moest een dubbeltje prijsgeven op fl.3,35 en het onroerend goed-fonds Rodamco fl.1,30 op fl.55,60. Tot de weinige winsten van enig belang behoorde die van IMN van een rijksdaalder op fl.44,50. NEWYORK Op Wall Street zijn de koersen gisteren gedaald. Vooral de stijging van de olieprijzen met ruim drie dollar haalde de Dow Jones omlaag. Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig belangrijkste aandelen sloot 15,83 punten lager op een niveau van 2489,37. De handel was laag met een omzet van ongeveer 135 miljoen aandelen tegenover een omzet van 190 miljoen aandelen op dinsdag.

Van de 1958 verhandelde aandelen waren de verliezers in de meerderheid met 954 eenheden, terwijl 556 aandelen omhoog konden. In de eerste uren van de handel was Wall Street over het algemeen goed gestemd. Vooral de opmerking van Fed-voorzitter Alan Greenspan dat de rentetarieven omlaag gaan als het Amerikaanse Congres het begrotingsakkoord ongeschonden laat passeren, kon de Dow Jones stimuleren. De index behaalde een voorlopig hoogtepunt van 23 punten.

TOKIO - De beurs van Tokio sloot vandaag 2,56 procent lager, het Nikkei-gemiddelde van 225 geselecteerde fondsen daalde met 571,20 tot 22.278,19 yen. De handel was dun. De handelaren wachten de nieuwe Amerikanse werkgelegenheidscijfers af die morgen in Washington worden gepubliceerd.beurs Tokio.