Vlaggen

Het nieuwe Duitsland heeft de mos van het hotelwezen overgenomen. Vannacht om Stunde Null werd de vlag gehesen, rood-zwart-goud (niet geel, zoals de Hollandse radioverslaggevers menen), het symbool van de Duitse natie. Maar een vlag heeft historisch iets met het daglicht. Zij wordt gehesen na zonsopgang en gestreken voor zonsondergang. Daarop toezien is even belangrijk als er voor te zorgen dat bij het begeleidende ceremonieel de grond niet wordt geraakt. Menige burger wiens nationale dan wel monarchistische gevoelens hem ertoe bewegen bij de geeigende gelegenheden de vlag te hijsen, schendt de goede zeden door het dundoek in het duister aan de mast te laten. Duitsland baadt zijn nachtelijk vlagvertoon in een vloed van kunstlicht. Maar dat bevredigt niet. Wie wil vlaggen moet de overlevering in haar geheel in ere houden.

JHS

    • in de Marge