Verfdistributie Akzo naar Breda

ROTTERDAM, 3 okt. Akzo Coatings, de verfdivisie van het chemieconcern Akzo, wil komend jaar een groot deel van de activiteiten in zijn distributiecentrum te Zwolle verplaatsen naar het centrum in Breda. Met 63 werknemers op het Zwolse centrum wordt overlegd over herplaatsing.

Akzo Coatings, dat de voorbije jaren sterk is gegroeid door allerlei overnemingen in het buitenland, wil de organisatie doelmatiger maken door produktiebedrijven en andere vestigingen te integreren. Vorig jaar sloot Akzo Coatings al een fabriek in Beverwijk en verplaatste de activiteiten daar naar andere vestigingen.

De ondernemingsraad is om advies gevraagd over de voorgenomen reorganisatie van de distributiecentra. Met de vakbonden is overleg begonnen over de sociale aspecten van de operatie. Akzo beschouwt Breda als het aangewezen distributiecentrum voor de distributie van de meeste verfsoorten in geheel Nederland.

Akzo studeert nog op een mogelijke concentratie van de muurverfproduktie in Nederland. De uitkomsten van dat onderzoek verwacht het bedrijf midden 1991. Akzo Coatings is met 3300 medewerkers de grootste producent van verf in Nederland. Organon, onderdeelvan de farmadivisie van Akzo, en Ortho Pharmaceutical te Raritan in de Verenigde Staten, een dochter van het Johnson en Johnson concern, gaan samen anticonceptiepillen en andere produkten op de Amerikaanse markt brengen en verder ontwikkelen.

Ortho krijgt door deze overeenkomst het recht om in de VS en Canada, naast Organon, nieuwe anticonceptiepillen en hormoonsubstitutiepreparaten op de markt te brengen. Het betreft produkten met een al enkele jaren geleden door Organon ontwikkelde nieuwe progestagene stof. In Europa en een aantal andere belangrijke markten is Organon al marktleider met de op deze stof gebaseerde anticonceptiepil Marvelon.