Ter Beek: geen troepen Nederland naar Golf

KAIRO, 3 okt. Het zenden van Nederlandse grondtroepen naar het Golf-gebied is op dit moment niet aan de orde. Alleen een specifiek verzoek van de Verenigde Naties om grondtroepen te leveren zal Nederland in overweging nemen. Dat heeft minister Ter Beek van Defensie gisteren in Kairo verklaard aan het begin van een vierdaagse reis naar het Golfgebied. Ter Beek zal daar onder meer een bezoek brengen aan de twee Nederlandse fregatten die in de Golf patrouilleren.

Ter Beek stelde vast dat Groot-Brittannie, dat grondtroepen naar het gebied heeft gestuurd, graag ondersteuning wil van andere landen. Volgens Ter Beek heeft Nederland met het sturen van twee fregatten zijn verantwoordelijkheid getoond en wordt voldoende bijgedragen aan de inspanningen het VN-handelsembargo kracht bij te zetten. Een squadron F16-jachtvliegtuigen is volgens de minister nog steeds beschikbaar in het Golf-gebied te worden ingezet, maar Ter Beek zei niet met de vliegtuigen te willen 'gaan leuren'. Turkije heeft eerder laten weten geen behoefte te hebben aan de Nederlandse jachtvliegtuigen. Vandaag spreekt Ter Beek in Dubai met president sjeik Zayed van de Verenigde Arabische Emiraten en met zijn minister van defensie sjeik Rashid Al Maktoum. Plaatsing van de F16's in de Verenigde Arabische Emiraten zal daarbij volgens Ter Beek niet aan de orde komen.

Commandant der zeemacht vice-admiraal F. J. Haver Droeze heeft gisteren voor de VARA-televisie gezegd erg somber te zijn over de Golf-crisis. Haver Droeze achtte de kans dat een oorlog uitbreekt 'groot', maar niet op maritiem gebied. 'De maritieme strijdkrachten van Irak zijn te verwaarlozen', aldus Haver Droeze. 'Maar als je ziet wat zich verzamelt aan land- en luchtstrijdkrachten en de onbuigzame standpunten van beide kanten hoort, dan kan ik me niets anders voorstellen dan dat het mismoet gaan', aldus de commandant der zeemacht.