Serviers niet onder indruk van conccessie Kroatio

BELGRADO, 3 okt. De regering van Kroatie heeft gisteren, in een poging de spanning rond de Servische minderheid te verminderen, haarspeciale politietroepen teruggetrokken uit vijf steden met een Servischemeerderheid en een beperkte amnestie afgekondigd voor Serviers die wapens hebben gestolen.

De maatregelen, gisteren in Zagreb bekendgemaakt, hebben in Servie zelf en in sommige zuidelijke republieken van Joegoslavie de gemoederen niet tot bedaren gebracht. In Belgrado kwamen zesduizend Serviers bijeen voor een rumoerige anti-Kroatische betoging. Op intekenlijsten die in Belgrado en elders in Servie de ronde doen kunnen Serviers zich aanmelden voor een actieve rol bij 'de verdediging van de Serviers in Kroatie'. De Servische staatstelevisie riep gisteren de kijkers op daar geld voor te geven.

Hoe hoog de emoties zijn opgelopen bleek gisteren bij een demonstratie in de Montenegrijnse hoofdstad Titograd, waarbij op vlugschriften werd gesteld dat 'niet een Montenegrijns hart koud kan blijven zolang onze broeders sterven' door de hand van 'de fascistische Kroatische horden en slachters'. 'Geen enkel Montenegrijns geweten kan inslapen zolang onze broeders worden bedreigd door de valbijl en de dolk, ' zo werd gesteld. De Kroaten werden uitgemaakt voor 'zwarte benden van het Vaticaan' en 'staatsdieven'.

Het Joegoslavische staatspresidium, gisteren in spoedzitting bijeen, kondigde geen speciale maatregelen aan ten aanzien van het conflict in Kroatie. Wel werd de Sloveense maatregel van vorige week, waarbij Slovenie de territoriale verdediging in eigen hand nam, voor illegaal verklaard. Die uitspraak is inmiddels door de Sloveense president Kucan direct van de hand gewezen. President Jovic van Joegoslavie zei later gisteren dat het land zich 'op de rand van een burgeroorlog' bevindt en de federale regering omschreefde situatie in Kroatie als 'zeer ernstig'.

De Kroatische televisie beschuldigde gisteren de federale leiding van 'eenzijdigheid' ten aanzien van Kroatie en Slovenie, omdat men in Belgrado bij de veroordelingen zou vergeten hoe Servie in Kosovo te werk gaat. van de federale (Reuter, UPI, AP)