Schaefer: alternatieven voor bezuinigingstadsvernieuwing

ZWIJNDRECHT, 3 okt. De Projectgroep Schaefer, de Interbestuurlijke Projectgroep Sociale Vernieuwing, onderzoekt of eralternatieven zijn voor de in de Miljoenennota voorgestelde bezuinigingen op stadsvernieuwing. Dat heeft commissievoorzitter J. Schaefer gisteren in Zwijndrecht verklaard.

In de Miljoenennota werd een bezuiniging op stadsvernieuwing aangekondigd van 43 miljoen gulden in 1991. Wethouders van de vier grote gemeenten vinden dit voorstel onaanvaardbaar met het oog op de inspanningen die worden geleverd in het kader van sociale vernieuwing.

Per brief hebben zij het kabinet voorgesteld de bezuinigingen niet in de stadsvernieuwing te zoeken, maar in niet-gebruikte subsidieposten binnen het ministerie van volkshuisvesting, ruimtelijke ordeningen milieu. 'Wij hebben nu als commissie onze diensten aangeboden als ervragen zijn over de voorgestelde alternatieven', aldus Schaefer.

Schaefer bezocht Zwijndrecht om het eerste officiele modelconvenant sociale vernieuwing te overhandigen. Het document is een bundeling van 26 regelingen. Kernpunt is dat gemeenten een aantal rijksuitkeringen in een keer krijgen overgemaakt, in plaats van uitkeringen per beleidsterrein.

Op basis van dit modelconvenant kunnen alle andere gemeenten dande 37 zogenaamde proefgemeenten afspraken maken over sociale vernieuwing. De gemeenten moeten voor 15 november een convenant hebben getekend, willen zij in 1991 met het programma voor sociale vernieuwing kunnen meedraaien.