Rheden trotseert OM voor homohuwelijk

RHEDEN, 3 okt. De gemeente Rheden zal ondanks de uitspraak van het openbaar ministerie dat het homohuwelijken wil tegenhouden, deze toch gaan sluiten. De gemeenteraad van Rheden heeft gisteren besloten medewerking te zullen geven aan huwelijken tussen personen van het zelfde geslacht. Twee raadsleden van Groen Linkszullen zich laten beedigen als ambtenaar van de burgelijke stand en zichvervolgens gaan bezig houden met dergelijke huwelijksvoltrekkingen. De uitspraak van het OM in september, dat het zich verplicht voelt dergelijke huwelijksvoltrekkingen tegen te houden, is voor de twee nu nog aspirant ambtenaren geen reden van hun voornemen af te zien. J. C. Witt, een van hen: 'Hoe willen ze dat doen dan? Met M. E.'ers in de trouwzaal gaan zitten?'

Meer gemeenteraden in Nederland hebben (op verzoek van twee Vlaardingse homofielen) uitgesproken om in principe homohuwelijken te zullen sluiten. Aanvankelijk was het probleem om ambtenaren van de burgelijke stand bereid te vinden de eventuele justitiele gevolgen van zo'n daad te ondergaan. Door debeediging van raadsleden tot ambtenaar wordt dat probleem omzeild. In Rheden kan die benoeming volgens Witt over enkele weken 'rond' zijn. De gemeenteraad heeft zijn principe-instemming ermee al betuigd. Alleen het CDA in Rheden was tegen, PvdA, VVD, D66 en Groen Links (21 van de 29 zetels) waren voor. Witt, in het dagelijks leven leraar aardrijkskunde aan een scholengemeenschap in Arnhem, heeft nog geen contact met de twee Vlaardingse homofielen gehad. 'Maar het gaat ook niet alleen om hen. Iedereen kan hier gebruik van maken. Het gaat erom een bestaande rechtsongelijkheid op te heffen. Als het OM daartegen wil optreden, moet het dat vooral doen.'