Protesten tegen voetbaldictatuur op Italiaanse tv

ROME, 3 okt. Italianen houden veel van voetbal, maar af en toe wordt het te gek. De afgelopen weken zijn er dan ook felle protesten gekomen: Iedereen moet via de televisie naar zijn favoriete wedstrijd kunnen kijken, vinden velen, maar het gaat te ver om een hele avond lang bijna niets anders op de buis te laten zien.

Zeven Italiaanse clubs staan vanavond in het veld voor de return van de eerste ronde in de Europese cupwedstrijden en vrijwel alle duels worden uitgezonden. Wie om iets voor tien uur gaat schakelen, komt op de eerste vier knopjes van zijn afstandsbediening alleen maar voetbal tegen. Rai Uno: Inter. Rai Due: Roma. Rai Tre: Sampdoria. Rete Quattro: Napoli.

Van de zes belangrijkste zenders drie van de staatsomroep Rai en drie van Berlusconi brengt er maar een geen voetbal, want Italia 1 zendt eerder op de avond al de wedstrijd van Atalanta uit. Wie deze keuze in wedstrijden niet groot genoeg vindt, kan om half elf op de kleinere zender Telemontecarlo terecht voor de ontmoeting van Monaco tegen Roda JC.

Vertraging

Twee weken geleden was er nog meer voetbal, want toen werden de zeven wedstrijden in hun geheel uitgezonden, rechtstreeks of semi-rechtstreeks de zenders van Berlusconi mogen nog niet direkt uitzenden en beginnen vaak met een half uur vertraging, wat ook gelegenheid biedt de ontmoetingen voor reclame te onderbreken. Die elf en een half uur voetbal, aangevuld met pauze- en na-interviews, analyses, commentaren en herhalingen, werd velen te gortig.

In de kranten verschenen boze commentaren en ingezonden brieven die spraken over een voetbaldictatuur. We kunnen nergens anders meer naar kijken dan naar voetbal, klaagden de protesteerders. Niemand bestreed dat Italie een voetballand is en daarom recht heeft op een fikse portie voetbal op tv, maar de minderheid heeft ook rechten.

Als een concessie worden vanavond de wedstrijden van Juventus en Bologna in een uitgebreide samenvatting vertoond, om half twaalf op Rai Tre. Zo is er na het journaal op Rai Due nog even tijd voor een komedie, voordat Roma tegen Benfica begint te spelen. Een oplossing is er voorlopig niet. Noch de Rai noch Berlusconi voelt er veel voor minder voetbal uit te zenden, integendeel. Tussen de twee woedt een felle strijd om de uitzendrechten, want de kijkcijfers van de wedstrijden zijn meestal bijzonder goed. En ook de Rai vangt graag wat extra geld met dure reclame in de rust.

Eerder is in dergelijke gevallen geprobeerd sommige wedstrijden een paar uur of een dag te vervroegen. Nu was dit niet mogelijk. Maar bij de volgende ronde kan het nog erger worden. Als alle Italiaanse clubs verder komen, zijn het er acht in de tweede ronde, want Europa-Cupwinnaar Milan was in de eerste ronde vrijgesteld. Daarom zijn dit keer ook de voetbalhaters geinteresseerd in de uitslagen, want voor hen geldt: hoe meer Italiaanse clubs er nu verliezen, des te meer ander kijkplezier straks.

    • Marc Leijendekker