Prins Saud verwerpt 'alternatieve plannen'

NEW YORK/ BAGDAD, 3 okt. De Saoedische minister van buitenlandse zaken prins Saud al-Faisal heeft gisteren 'alternatieve voorstellen' verworpen om de crisis in het Golfgebied op te lossen.

In een toespraak tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties die kennelijk was bedoeld voor de Franse president Mitterrand, onderstreepte prins Saud dat 'er geen behoefte is aan aarzeling tussen woord en daad, of tegenstrijdigheden tussen verklaring en uitvoering'. De minister sprak van 'initiatieven die behoren tot de arena van verspilde tijd'. Mitterrand stelde vorige week in zijntoespraak tot de VN dat 'alles mogelijk was' wanneer Irak eenmaal 'zijn voornemen had bevestigd' om zich uit Koeweit terug te trekken en alle gijzelaars vrij te laten.

Prins Saud deed tevens een beroep op de Palestijnen, van wie velen de Iraakse presidnet Saddam Hussein steunen, zich te verzetten 'tegen hen die proberen uw gevoelens te misbruiken'. 'Wij zeggen tot hen: steun de wettigheid, want die is de basis van uw zaak, de zaak van alle Arabieren '

Volgens een Saoedische krant heeft prins Saud tegen journalisten gezegd dat Riad bereid is de normalisering van zijn relaties met Iran 'te onderzoeken'. Eerder had zijn Iraanse ambtgenoot Velayati zichpositief geuit over een toenadering tot Saoedi-Arabie. De twee landen braken met elkaar in 1988 in verband met conflicten over de Haj, de islamitische pelgrimstocht naar Mekka.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken James Baker zei gisterenop een persconferentie dat andere landen meer bereid lijken dan te voren om militaire actie tegen Irak te ondersteunen als de VN daarin toestemmen. Hij weigerde iets te zeggen over het tijdstip waarop Washington militair geweld gaat overwegen. Maar hij zei dat de Veiligheidsraad nog verscheidene resoluties tegen Irak kan aannemen voor het zover is. (UPI, Reuter, AP)