Poging tot omkoping assistent Kasparov

NEW YORK, 3 okt. Een onbekende man heeft geprobeerd de assistent van Gari Kasparov om te kopen om op die wijze de hand te leggen op het trainingsprogramma van de wereldkampioen schaken. Andrew Page, manager van Kasparov, maakte dat gisteren bekend in New York, waar maandag de tweekamp om de wereldtitel tussen Kasparov en Karpov begint.

Zurab Azmaiparashvili is volgens Page omgerekend bijna 180.000 gulden geboden voor de informatie. De assistent is daar niet op ingegaan. Volgens Page was de weigering van de assistent slecht gevallen. Nauwelijks had Azmaiparashvili het bod afgewezen, of er werd een brandbom gegooid in het huis van zijn schoonmoeder in Georgie. De vrouw raakte licht gewond.

Hoewel Kasparov en Karpov op slechte voet staan, stelde Page heel duidelijk dat de uitdager volgens hem niets met het aanbod en de aanslag te maken zou hebben. 'Ik heb er geen seconde aan gedacht dat Karpov hierbij betrokken is of er vanaf zou weten.'

Page zei in New York de naam te weten van de man die de poging tot omkoping had gepleegd. 'Maar wij weten niet wie er achter dat aanbod zitten. Het is echter een vrij normaal begin van een tweekamp tussen Kasparov en Karpov. In het verleden is een assistent van Kasparov ook al geld aangeboden in ruil voor trainingsprogramma's. Het is wel de eerste keer dat er geweld wordt gebruikt.' (Reuter)